СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хитлер бил хипохондрик, показват писма на лекаря му

Фюрерът се опасявал, че страда от рак на гърлото, проявявал маниакално внимание към гласа си

Изглед към колата на Хитлер, експонат в изложба в Сустерберг, Нидерландия, от 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хитлер бил хипохондрик, показват писма на лекаря му

Изглед към колата на Хитлер, експонат в изложба в Сустерберг, Нидерландия, от 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хитлер е изпитвал почти обсесивна мания по здравето си, показват писма на лекаря, лекувал диктатора от 1935 г. до смъртта му десет години по-късно. Писмата са били публикувани от един от наследниците на Карл Ото фон Айкен, швейцарски специалист по уши-нос-гърло, в швейцарското издание „Neue Zürcher Zeitung am Sonntag“ и цитирани от „Гардиън“.

„Ако има нещо лошо, задължително трябва да знам“, казва Хитлер на лекаря след първата им консултация от май 1935 г.

Диктаторът бил хипохондрик, твърди швейцарското издание, и се страхувал, че страда от рак на гърлото заради появилата се в гласа му дрезгавина. Проблемът се оказал в един сантиметър полип в гърлото му, който Фон Айкен се съгласил да отстрани оперативно. За операцията, провела се в края на май 1935 г., Фон Айкен разказва в подробности в писмо до свой братовчед. Името на Хитлер не се споменава никъде, но самоличността му не е поставена под съмнение заради физическото описание на пациента и най-вече на характерните му „два пръста мустаци“.

Писмата му показват и маниакалното внимание, което Хитлер отдава на гласа си – един от най-мощните инструменти на влиянието му. Операцията за премахването на полипа била спешна, но понеже изисквала няколко дни почивка, наложило се да бъде отложена заради предстояща реч на фюрера.

Само сантиметър встрани със склапела, лекарят е можел да промени хода на историята, но предпочита да не нарушава Хипократовата клетва, отбелязва списанието. Това осигурява на лекаря рядък достъп до личността на Хитлер, която малцина получават. Той става негов довереник по всички медицински въпроси, през август същото година например Гьобелс се свързва с него, за да уреди преглед по подозрения, че шефът му е „глътнал трън“. В следващите десет години Фон Айкен е специалистът, викан не само за нелепите оплаквания на Хитлер, но понякога се ангажира и с домашни посещения при Гьоринг.

След самоубийството на Хитлер на 30 април 1945 г., Фон Айкен е разпитван от американските и от руските служби и отрича да е споделял антисемитските възгледи на фюрера. Попитан защо не е убил диктатора, предвид че е имал няколко възможности за това, той отговаря така:

„Аз бях неговият лекар, не убиец“.

Фон Айкен умира през 1960 г. Писмата му са систематизирани и предоставени за публикация от Робърт Дьопген, пра-пра-правнук на лекаря, който ги събрал за училищен проект. Автентичността им е потвърдена от британския историк Ричард Дж. Евънс, специалист по немска история.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg