Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Христо Кидиков: Министър Банов, днес, ако цъкнете ВЕФ-а, няма да чуете Кидика

Естрадният певец е огорчен, че не е в списъка на творците със специалните пенсии-награди

„Благодаря, България, че в навечерието на моя 50-годишен юбилей на сцената ме изтри от културата на страната“, написа Христо Кидиков във Фейсбук. Снимка: Личен архив - Христо Кидиков: Министър Банов, днес, ако цъкнете ВЕФ-а, няма да чуете Кидика

„Благодаря, България, че в навечерието на моя 50-годишен юбилей на сцената ме изтри от културата на страната“, написа Христо Кидиков във Фейсбук. Снимка: Личен архив

Христо Кидиков, печелил награди на „Златният Орфей“, не е в списъка със специалните награди, отпуснати от правителството за 65 творци с принос към историята на музикалния фестивал. Днес в страницата си във Фейсбук прочутият изпълнител изрази тъгата си от факта, че е пренебрегнат след 50-годишна кариера.

„Министър Банов, днес, ако цъкнете ВЕФ-а*, няма да чуете Кидика. Вие го изтрихте.

Благодаря, България, че в навечерието на моя 50-годишен юбилей на сцената ме изтри от културата на страната.

Пея от 50 години, имам записани над 400 песни, участвал съм в 17 издания на „Златният Орфей“. Днес аз вече съм никой. Днес, когато цъкна ВЕФ-а, министърът на културата не чу Кидика…

На комисията (интересен ми е съставът ѝ), на милите ми колеги, които пробутаха изпълнители и групи, никога неучаствали в „Златният Орфей“, желая здраве.

Не е честно! ДНЕС Е ЕДИН ТЪЖЕН ДЕН ЗА МЕН! ВСЕ ЕДНО ВСИЧКО Е БИЛО НАПРАЗНО, А ТОВА СА 50 ГОДИНИ…”, написа естрадният певец.

Христо Кидиков беше познат на цяло поколение, което си напяваше неговия шлагер „Хей, живот, здравей, здравей!”. Беше и герой на крилата фраза, често употребявана от хората през 80-те: „Цъкни ВЕФ-а да чуем Кидика”.

Множество концерти и участия в конкурси, национални и международни, са белязали кариерата на Христо Кидиков. Носител е на специална награда през 1975 г. на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Хоро“ по музика на Тончо Русев.

От 1972 до 1980 г. Кидиков работи с оркестър „София“ и заедно с Доника Венкова са негови солисти. През 1981 г. му е присъдена трета награда на фестивал в Куба, а през 1996 г. – и награда за цялостно творчество на същия фестивал. Песента от репертоара му „Македонка“ е обявена за „Мелодия на годината“ на 1994 г. През 1997 г. печели първа награда на фестивала „Песен за Варна“. Осъществява концертни турнета и изяви в Русия, Куба, Полша, Германия, Чехия, Унгария, Сърбия, Алжир и др.

От списъка с 65-те творци, които получават специалната награда-пенсия, беше извадена Йорданка Христова, защото получава специална пожизнена пенсия за заслуги от 2007 г. Заличено е и името на композитора Атанас Косев, който е починал.

Вижте още: ЗВЕЗДИТЕ НА „ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ“ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПЕНСИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

ЗАКЪСНЯЛА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕВЦИ


* ВЕФ – Транзисторно радио, производство на латвийската фирма „Valsts elektrotehniskā fabrika“, най-разпространеният преносим радиоапарат в социалистическите страни – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90