Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Историята на един Пакард – от Сталин, през Георги Димитров до Стоил Славов

Бронираната красавица на Вожда на комунистическата партия - подкарана от мафията със 155 км/ч към светлото бъдеще в Америка

Пакардът на Георги Димитров - красавица с бронирано тяло, плюшена сърцевина и съдба, достойна за филм. - Историята на един Пакард – от Сталин, през Георги Димитров до Стоил Славов

Пакардът на Георги Димитров - красавица с бронирано тяло, плюшена сърцевина и съдба, достойна за филм.

Първо забелязват, че идентификационният номер е 1035477, а не пратеният от Интерпол 1035447. По-внимателната им инспекция обаче установява, че това е така, защото оригиналната маркировка е подменена. Впоследствие се натъкват на още едно леко разминаване – двигателят е №906647, а не както подаденият за издирване №9006647. Експерти обаче ги уверяват, че именно това е номера на Пакард от 1937 година и че явно става дума за техническа грешка. Всичко останало съвпада. Резултатът – лимузината е конфискувана.

„Шокирах се. Та аз бях работил здравата, за да спестя и да купя тази кола“, оплаква се по-късно собственикът Уейн Ленсинг пред тв журналисти, пристигнали да отразят неговата драма и тази на лимузината.

Репортажът е кратък. Тв камерата се плъзга по гладкото, черно, 6-метрово бронирано тяло. Оглежда червената тапицерия на седалките, фокусира петолъчката. После се премества върху Ленсинг, който обяснява как купил автомобила от частен колекционер и въобще не подозирал как е попаднала в Щатите.

„Пакардът се оказа е краден. А гангстерите, които са го откраднали, са убити! О, Боже, това значи ли, че аз ще съм следващият?!“, пита мелодраматично той, примигвайки със сините си очи.

Ще си върнем ли лимузината?

Въпреки че лимузината на Георги Димитров е открита и идентифицирана, разрешаването на случая боксува. За да форсира събитията, българската страна се намесва.

През октомври 2012 г. министърът на културата Вежди Рашидов изпраща писмо до компетентните власти на САЩ. С него иска връщането на незаконно изнесената от страната ни лимузина. Позовава се на чл. 7 от Конвенцията за мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности. Междувременно зад Океана е изпратена експертна оценка на Пакарда на Димитров от шефката на Националния политехнически музей Екатерина Цекова. Документът трябва да послужи при разследването.

Какъв е възможният изход от делото?

Ако се докаже, че Уейн Ленсинг е купил колата без да знае, че е крадена, България ще трябва да му плати пазарната й цена от няколко милиона, за да си я върне. Ако обаче се потвърди подозрението, че той е бил наясно с криминалните обстоятелства около пристигането й в САЩ (потвърдени от ниската й цена и липсващи документи), тогава ще си я приберем по-безболезнено.

Дори обаче лимузината на Георги Димитров да се върне тук след близо четвърт век отсъствие, споровете около нея със сигурност няма да приключат. Гаранция, че със стъпването й на българска земя българските социалисти ще си я познаят. Преди време Станишев обяви, че БСП държи правата върху колата като наследник на предишния собственик на лимузината – БКП. Какво да се прави. На някои червени лидери „колелото на историята“ винаги ще им прилича на въртящата се гума на луксозен Пакард.


* Съществува и версията, че Сталин лично купил бронирания Пакард още в разгара на Втората световна война, подтикван от параноя. И че Рузвелт допълнил кортежа му с поне още един Пакард през 1942-а, защото бил наясно със слабостта на Йосиф Висарионович към луксозната американска марка.

Предишна страница 1 2 3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах