Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кабелните оператори си спестяват милиони от „Аватар“, „Титаник“, „Шрек“…

Над 200 кинаджии с отворено писмо до Бойко Борисов с призив да бъдат платени правата за препредаване на филми у нас

„Аватар“ (2009) на Джеймс Камерън е филмът с най-високи приходи в историята на киното, спечелил от киноразпространение до днес 2,797 милиарда долара. - Кабелните оператори си спестяват милиони от „Аватар“, „Титаник“, „Шрек“…

„Аватар“ (2009) на Джеймс Камерън е филмът с най-високи приходи в историята на киното, спечелил от киноразпространение до днес 2,797 милиарда долара.

Милиони левове си спестяват от години насам българските кабелни оператори от авторски права върху препредаването на филми. Това съобщава в отворено писмо „Филмаутор“, подписано от 202 режисьори, сценаристи, оператори, продуценти, кинокритици и прочие филмови дейци. Адресирано е до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, председателя на СЕМ София Владимирова и медиите. В писмото се отправя искане компетентните държавни институции да предприемат спешни действия за разрешаване на дългогодишния проблем.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторско право в частта за препредаването на филми. В страната ни има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години осъществяват своя бизнес необезпокоявани от държавните органи и без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филмите, които „продават“ на своите абонати.

Някои от големите киностудиа – „Paramount Pictures“, „20th Century Fox“, MGM, „Sony“, произвели блокбъстъри като „Аватар“, „Титаник“, „Мисията невъзможна“, „Трансформърс“, „Две димящи дула“, „Шрек“ и други – са сигнализирали за проблема през август и септември с писма до „Филмаутор“ и Министерството на културата.

„Драги, г-н Божинов, пиша Ви като представител на „Лайънсгейт”, компанията, която държи правата на филми като „Игрите на глада: Сойка-присмехулка” и „Две димящи дула” за България – и трябва да събира авторските отчисления от вторичните излъчвания в страната. Тези филми бяха показани през 2017 г. от Нова телевизия и бяха препредадени от кабелните оператори в страната. Но „Лайънсгейт” не получи от „Филмаутор“ никакво възнаграждение за това вторично използванe на неговите произведения“, гласи писмото от „Лайънсгейт“ до Виктор Божинов, председател на Управителния съвет на „Филмаутор“.

Америка за България

„Така наречените вторични възнаграждение от препредаване, както и първичните лицензионни такси, са гръбнакът на нашата индустрия, чийто продуценти не могат да финансират аудио-визуалната екосистема и всички творци… Следователно учтиво ви призоваваме да предприемем всички необходими мерки, за да се гарантираме спазването на продуцентските правата в областта на препредаването“, пишат още от „Лайънсгейт“.

С подобно съдържание са и другите писма, изпратени от големите американски киностудиа до „Филмаутор“.

В отвореното писмо до Бойко Борисов авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от създаденото от тях съдържание (по данни на КРС, приходите от платена телевизия за 2018 г. у нас са над 368 млн. лв.), да покриват правата им, както предвиждат българският закон и европейските директиви.

„Това не е първият призив на международната творческа общност въпросът с липсата на плащания за препредаването на филми в България да бъде разрешен – се казва в отвореното писмо. – През април 2018-а 110 представители от 55 европейски дружества изпратиха до българските институции резолюция, с която се настоява за спешни мерки. Тя беше конкретно адресирана до министъра на културата и СЕМ с очакване да гарантират условия, в които кабелните и сателитни оператори ще осъществяват своята дейност в рамките на закона.

И до днес препредаващите предприятия в България не плащат за правата на хиляди български и чужди автори и продуценти на филми. 

По закон „Филмаутор“ и БАККО имаха срок до 15.11.2019 г. да постигнат споразумение за тарифата, по която трябва да се заплащат правата, но за пореден път няма съгласие по темата заради спокойствието на операторите от липсата на глоби. Сега очакваме държавата в лицето на Министерство на културата да свика комисия, чието решение да бъде финално по темата. Тази ситуация се повтаря от няколко години, но до резултат така и не се стига, което неминуемо ще доведе до санкции.“

Отвореното писмо е подписано от Виктор Божинов (режисьор, председател на УС на „Филмаутор“), Адела Пеева (режисьор, продуцент, зам.-председател на „Филмаутор“), Тонислав Христов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Христо Тотев (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Илия Костов (режисьор, сценарист, член на УС на „Филмаутор“), Станимир Трифонов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Костадин Бонев (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Мартин Димитров (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Ивайло Пенчев (продуцент, член на УС на „Филмаутор“), Росица Вълканова, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Божидар Манов, Зоран Петровски, Андрей Паунов, Иглика Трифонова, Людмил Стайков, Анри Кулев, Боряна Пунчева, Илиян Джевелеков, Михаил Мелтев, Раймонд Вагенщайн, Стефан Цанев, Иван Маразов, Ицхак Финци, Руси Чанев…

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3