Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво, къде и кога в Деня на будителите в София

Изложби на Народната и на Столичната библиотека, Патриотичен календар и няколко онлайн събития ще отбележат празника

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво, къде и кога в Деня на будителите в София

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Различен Ден на будителите очаква София през 2020 г. Столична община е отменила провеждането на всички официални събития за празничния  1 ноември заради предписанията за ограничаване на Ковид-19.

Но Народната и Столичната библиотеки подготвят тематични изложби. Националната ще представи експозицията „Д-р Петър Берон. Европейски измерения на възрожденската личност“. Откриването е на 30 октомври от 11 ч. в Централното фоайе на институцията. Поради ограниченията, наложени заради коронавируса, не повече от 30 души ще бъдат допуснати на събитието.

В изложбата ще бъдат представени книги, фотографии, документи и статии във възрожденския периодичен печат от Берон и за Берон. Артефактите от архива на Националната библиотека могат да бъдат разгледани до 15 ноември.

Университетът по библиотекознание и информационни технологии ще отбележи празника с Национална научна конференция „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХI век” с начален час  11 ч. в Читалня №5 на Библиотеката. Тогава ще бъде връчена и Националната награда за принос в образованието и науката на името на видния български университетски преподавател, учен и общественик акад. Благовест Сендов.

Столична библиотека готви изложбата с графики „Великите българи“ и документалната експозиция „Първи будители на българския род“. Откриването им ще бъде на 30 октомври от 11 ч. с участието на проф. Михаил Неделчев. Във „Великите българи“ ще могат да бъдат разгледани оригинални произведения на художника и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски,  ученик на Илия Бешков. Ще бъдат изложени още седем графични отпечатъка, изпълнени в техниката на офорта – „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“.

Библиофилски издания на книги и томове, част от от колекциите „Константин Стоилов” и „Кирил Христов”, ще бъдат показани в „Първи будители на български род“. Те представят великите личности, изобразени в графиките на Петър Чуховски. Някои от изданията са дигитализирани и могат да бъдат намерени в сайта на библиотеката в „Платформа Сердика”.

Детският център на Столичната библиотека също планира да отбележи Деня на будителите ден по-рано, на 31 октомври, с празнично издание на онлайн рубриката „Библиотекарят препоръчва“. Книгата на фокус, която ще бъде представена в кратко клипче, е „Възрожденци“ от Кирил Топалов.

Събитията за деца продължават и на 1 ноември с обновена онлайн стена с книги от български автори, чиито имена са написани калиграфски с ръкописни букви. Събитията на Детския център могат да бъдат проследени онлайн.

Отговорите на въпросите що е то комунизъм и как можем да си го представим днес ще търси на 1 ноември онлайн събитието „Малките истории и големите теми в литературата за деца и юноши“. Дискусията е предизвикана от издаването на романа „Малки истории за комунизма“ на немската авторка Бини Адамшак. Онлайн дискусията провокира разговор за ролята на литературата, която ангажира деца и младежи с обществено значими теми. Участници в събитието са Неда Генова, преводач на книгата, Калина Дренска, редактор на изданието, Юлия Роне, автор на „Джулието си търси работа”, Рая Раева и Свела Баева, авторки на „В като вагина” и журналистът Марин Бодаков. Началният час е 19 ч.

Честване ще организират и от БАН със съдействието на Съюза на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“. Те ще почетат народните будители в хотел „Анел“, където на 2 ноември от 18 ч. слово ще произнесе академик Антон Дончев. Тогава ще бъде представянето на книгата „Марин Дринов“ на Боян Ангелов, най-новото издание в поредицата „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“.

Ще бъде представена и цялата поредица „Дълг и чест“ с художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители. В поредицата досега са излезли около 30 книги, сред които и за будителите Методий, Климент Охридски, Презвитер Козма, Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Георги С. Раковски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов и др. Автори на книгите са Захарий Стоянов, Симеон Радев, Пейо К. Яворов и др.

На събитието ще бъде представен и Патриотичен календар за 2021 г., рисуван от Васил Горанов, който илюстрира съчетание на историческия романтизъм с проникновен психологизъм, отбелязват организаторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС