Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Комедия без морализаторство и политическа критика

Игра на думи и недоразумения в новия спектакъл на Теди Москов „Станете, за да легна аз“ в Сатирата

Сцена от „Станете, за да  легна аз“. Снимка: Сатиричен театър - Комедия без морализаторство и политическа критика

Сцена от „Станете, за да легна аз“. Снимка: Сатиричен театър

Теди Москов показва, че е в страхотна форма с новия си спектакъл на сцената на Сатирата „Станете, за да легна аз“. Както често прави, вдъхновил се е от „базов“ сценарий – пиесата „Ковчег за двама“ на френския комедиограф Жан-Пиер Мартинез. И пак, както винаги прави, играе си с изходния текст и префасонира отношенията между персонажите до максимум, за да тече дефиле на ситуации и смешно поведение.

Върху игра на думи и недоразумения Теди Москов развива поредица от каламбури и абсурдни положения. Как се казва, изгубени в превода е положението. Това е стопроцентово комично представление без нито капка морализаторство, търсене на поука, социални препратки или политически критики. Чиста проба смях. Умно изградено, с десетки находки, измислици, изместване на смисъла, дублаж на смисъла, сравнения и прочие типични теди-московски формули.

На камерната сцена е разположена рецепцията на погребално бюро, решено в лилав цвят. Преди да тръгне сюжетът, излизат две сестрички (Анджелика Джамбазова и Лана Гекова), облечени клоунски в чорапогащници на жълти и черни райета. Двете представят авансово шоу на скърбящи момичета в търсене на ковчег за скъп покойник. Тонът е зададен – двете актриси влизат в лудешка игра на съперничество, изненади и абсурдни измислици. След това момичетата остават като наблюдатели на интригата и отвреме навреме реагират на шоуто.

То се води от Борислав Захариев (Боби Турбото) в ролята на собственик и шеф на погребалното бюро. Актьорът е голямата изненада на представлението. Захариев не се притеснява да реагира и коментира с богата мимика, без да спестява всеки шанс за преправяне. Досега Боби Турбото не блестеше в екипа на Сатирата. Ролите му бяха във втори и трети план. Затова пък имаше богата биография в тв форматите, сред които е победата му в „Маскираният певец“ на Нова. Пръв го усети директорът Калин Сърменов и му позволи да направи моноспектакъла „Извънземни страсти“ в новия „Комеди бар“ на театъра. Теди Москов също е открил потенциала му и го поставя в центъра на „Станете, за да легна аз“. За да го „отпуши“, го снабдява с асистентка в погребалната агенция, секси блондинката Рада Кайрякова. Тя онагледява вицовете за пословично тъпите блондинки във всяка стотна от присъствието си. Постъпила е в бюрото, защото е мислела че отива на работа в парти център за организиране на празненства и купони. Уви, това не е агенция „Happy Bitrthday, а „Happy bird death“.

На новото работно място блондинката трябва да замести болната съпруга на шефа и успява да обърка дори това, което не може да се обърка. Например чува, че се звъни и понеже не знае дали е на вратата или по телефона, взема апарата и отива с него на входа. Следващия път – направо взима вратата и я мъкне до телефона. Пантомимата между нея и шефа е богата на инвенции и предизвиква несекващ смях. Теди е надминал себе си, успявайки да намери дори в една погребална агенция извор на хумор.

Клиенти за тъжен ритуал са Михаил Сървански и Деница Даринова – в ролите на политици опоненти, търсещи евтин ковчег за скъпите си покойници. Ковчегът обаче е само един и вече е зает. Това е другата линия, по която тече какофония от намерения и резултати, с цели и последствия, с въпроси и отговори, със заплахи и обещания.

Ще намерят ли начин да се разберат и помирят кръвните политически врагове или ще си избодат очите? Няма да издаваме, за да отидете и видите сами. Театралните шеги на Теди Москов ще разведрят лицето и на най-начумерения зрител. „Станете, за да легна аз“ е чиста проба комичен театър, направен от умен и находчив режисьор и изигран от актьори, готови за импровизации и клоунади, в които смехът шумва като шампанско.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg