VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Компютърът победи човека

Светият граал в изкуствения интелект бе открит чрез игра на Го

Битката между човека и изкуствения интелект се води от години – досега без толкова категоричен победител.  - Компютърът победи човека

Битката между човека и изкуствения интелект се води от години – досега без толкова категоричен победител.

Компютърна програма победи най-силният жив играч на Го с 3:0 в съревнование 3 от 5. Това се смята за крайъгълен камък в развитието на изкуствения интелект, предава Би Би Си.

Програмата на Гугъл AlphaGo играеше срещу Ли Си-дол в Сеул, Южна Корея. Преди началото на сблъсъка, очакван с огромен интерес от технологичния свят, се смяташе, че Ли е категоричен фаворит в играта.

„AlphaGo игра консистентно от началото до края, докато Ли, предвид че е само човек, показа някои ментални уязвимости“, посочи Куон Кап-йонг, един от бившите треньора на Ли, цитиран от Франс прес.

Ли Си-дол се определя за един от най-силните живи играч на Го, с 18 международни титли до момента.

Го е игра за двама души, които се редуват в поставянето на черни и бели пулове на табло с разчертания 19 на 19. Играчите побеждават, като ограждат пуловете на своя опонент със своите собствени.

В първата игра от съревнованието между човека и машина AlphaGo победи с много малка разлика – през по-голямата част Ли водеше, но в самия завършек бе изпреварен. След като загуби и втория си мач, той заяви, че е „безмълвен“ и добави, че AlphaGo е направила „почти перфектната игра“.

Третата битка бе коментирана на живо от двата експерти в Го, които категорично отбелязаха, че Ли е показал най-доброто от себе си, но AlphaGo е победила с „изключителна класа“.

Програмата е дело на британската компютърна компания DeepMind, която бе купена от Гугъл през 2014-а. Тя е изградена на базата на експертиза от изучаването на по-старите игри и определянето на моделите на игра. И, разбира се, сама е прекарала огромно количество време в игра.

„Тя игра срещу себе си, срещу множество версии на себе си, милиони, милиони пъти и всеки път подобряваше представянето си – учи се от своите грешки“, коментира преди началото на сблъсъка изпълнителният директор на DeepMind Демис Хасабис.

Битката между човека и изкуствения интелект се води от години – досега без толкова категоричен победител. Десетилетия наред компютърът не можеше да се справи с реален опонент. Пробивът дойде през 1997 г., когато суперкомпютърът на IBM Deep Blue победи на шах Гари Каспаров. Но постижението не беше онова, което специалистите по изкуствен интелект търсят – надделяването се дължеше на факта, че компютърът за секунди преброява и преиграва милиони възможни ходове на дъската – а човекът има ограничена памет и се нуждае от творческа стратегия, за да победи.

Но с Го е друго. Дори пред днешните компютри, с огромните си възможности и невероятно бързи процесори, древната игра не би се поддала. Размерът на изчисленията, които са необходими за ходовете в Го в сравнение с тези в шаха, е по-голям от броя на атомите във Вселената. Така че това е Светият граал на игрите в изкуствения интелект.

Когато по-рано тази година Фейсбук обяви, че тяхна програма е победила силен аматьорски играч, в технологичната общност бяха удивени. А в деня, когато AlphaGo разби с 5:0 европейския шампион, никой нямаше думи. Победата над може би най-силния на Го човек изначално променя правилата на играта.

Но означава ли това, че компютърът вече е по-умен от нас? Определено не. AlphaGo не се интересува дали печели, или губи. Не се вълнува дори дали играе, а и няма да ти предложи кафе след играта. Дали обаче изкуственият интелект скоро може да ни отнеме работата? Ето това е нещо, за което бихме могли да се тревожим.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg