Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж. За визуализацията е използвана снимка на Андре Гросман. - Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж. За визуализацията е използвана снимка на Андре Гросман.

Тридесет и пет години, след като опакова моста Пон-Ньоф в Париж, Кристо се завръща за ново произведение във френската столица. Артистът ще опакова Триумфалната арка през 2020 г. Новината съобщи самият автор на страницата си във Фейсбук.

Триумфалната арка ще бъде опакована с  25 хил. кв. метра сребристосиня тъкан и 7 хиляди метра червено въже. Платът може да бъде рециклиран, отбелязва Кристо. За осъществяването на проекта той ще работи с арт центъра „Помпиду“ и Центъра за национални паметници на Франция.

„Въодушевен съм отново да работя в Париж и да реализирам нашия проект с Жан-Клод за Триумфалната арка“, казва в изявление Кристо.

Проектът на Кристо и Жан-Клод за Триумфалната арка, за визуализацията е използвана снимка на Андре Гросман.

Идеята за Триумфалната арка им хрумва през 1962-а. Христо Явашев, който днес е на 83 години, ще я реализира 58 години по-късно.

Новото произведение на художника ще бъде открито на 6 април 2020-а и може да бъде видяно до 19 април.

Както и досега, творбата ще бъде финансирана от автора. За реализацията ѝ той няма да приема дарения.

Център „Помпиду“ ще посвети изложба на Кристо и Жан-Клод, отворена за посетители от 18 март до 15 юни 2020 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg