Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мафия ли спира БГ песните в ефира?

За Криско и Графа може, за други не

Преслава Пейчева изпитва големи затруднения да пусне новата си песен "Среднощни хора" в радиоефира.  - Мафия ли спира БГ песните в ефира?

Преслава Пейчева изпитва големи затруднения да пусне новата си песен "Среднощни хора" в радиоефира.

Има ли мафия в родния музикален бизнес и тя ли определя какво ще се върти в радиоефира? Тови въпрос бе поставен в разгорещена дискусия между музиканти във фейсбук. Поводът е поредната нова българска песен, която не е била допусната в ефира на Би Ти Ви радио, N-joy, JAZZ FM. Става дума за „Среднощни хора“ на Преслава Пейчева.

„Един български музикален редактор отказва да пусне тази песен в ръководените по негов вкус медии с оправданието, че „за едната медия било прекалено комерсиално, за другата било прекалено софистицирано, за третата пък не било в таргета, за четвъртата пък хората нямало да го разберат…“, – написа в социалната мрежа пианистът на група „Те“ Ясен Велчев. – Докога разни „професионалисти“ ще определят за слушателите кое става и кое не, кое е подходящо и кое не?! Докога МУЗИКАТА на нормалните и интелигентни български артисти няма да достига до феновете и обикновените хора?! Докога ще се налага какво да слушат хората?!“

„Жалко за стотиците български песни и текстове, които стоят по шкафове, фонотеки, рафтове, редакции…, – гласи друг коментар. – Разбира се, говоря за интелигентните български произведения! България губи културата си… Ако имаме закон, в който е упомената задължителна квота за БГ музика, ако СЕМ си вършат коректно и съвестно работата, тогава медиите с какво ще си запълнят ефира?! Ако това проработи някога, има някакъв шанс културната музика да се завърне, поне отчасти!“

Музикантите коментират, че родните медии лансират основно комерсиалната музика, което премоделира трайно вкуса на слушателите. Българската публика свиква с чалга ритъма, който преди години е отхвърляла като елементарен и циничен. Новото парче на Мария Илиева и Криско „Видимо доволни“ беше представено като суперхит в най-рейтинговите предавания на най-популярните телевизии, независимо от вулгарния му текст, изпълнен на диалект. Песните на Графа също нямат проблем с достъпа до ефира, както и парчетата на победителите в риалити шоута – независимо, че си остават само до дебюта.

Един участниците във фейсбук дебата разкрива, че зад тези участия в медиите стоят пари: „Просто има едни хора (и най-вече една кака), които трябва да бъдат изгонени от България най-вече заради нещата, които правят против българската култура!“

Дискусията повдига важни проблеми, от разрешаването на които зависи дали в родните медии ще имаме някога по-нормална музикална среда. Някои от въпросите са: кого музикалната гилдия припознава като мафия в ефира; каква е ролята на Станислава Армутлиева в родния музикален бизнес; плащат ли си певците за ротация в медиите и това ли е единственият начин публиката да чуе песните им; трябва ли да си комерсиален и вулгарен, за да въртят музиката ти в радиата и телевизиите; защо добрата музикална култура няма място в българските медии?

Чуйте „Среднощни хора“ на Преслава Пейчева. По-слаба ли е от „Видимо доволни“ на Криско и Мария Илиева?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg