Мемоарите на Барак Обама най-продаваната книга в САЩ за 2020 г.

„Обетована земя“ продаде близо 890 хил. копия в Северна Америка само в първия си ден на пазара - рекорд за издателство „Crown“

Копие от „Обетована земя“ в Харвардската книжарница, Кеймбридж, Масачузетс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мемоарите на Барак Обама най-продаваната книга в САЩ за 2020 г.

Копие от „Обетована земя“ в Харвардската книжарница, Кеймбридж, Масачузетс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барак Обама може и да се превърне в най-продавания автор на годината с автобиографичната си книга „Обетована земя“, отбелязва Си Ен Ен. Титлата преди принадлежеше на съпругата му Мишел Обама, чиято автобиография „Моята история“ се изкачи до върховете на книжните класации през 2018 г.

Две години по-късно мемоарите на 44-ия президент на САЩ чупят рекорди по продажби за издателската къща „Crown“, компания под шапката на „Пенгуин рандъм хаус“, тъй като хиляди читатели са избрали да поръчат изданието преди премиерната му дата на 17 ноември.

Предварителните поръчки и продажбите след 17 ноември се равняват на близо 890 хил. продадени копия „във всички формати и издания в САЩ и Канада“, отбелязват от „Пенгуин“ на 18 ноември. Това означава, че „Обетована земя“ се превръща в изданието с най-много продажби в първия си ден, което някога е публикувано от компанията.

Фантастико

Единствената друга книга на бивш резидент на Белия дом, която се доближава до този рекорд, е „Моята история“ на Мишел Обама, която продава 725 хил. копия в Северна Америка само в първия ден от появяването на пазара си. След премиерата си през 2018 г. от мемоарите на първата дама са били продадени над 10 млн. копия.

Добрите резултати за съпруга ѝ бяха очаквани не само от издателството, но и от литературния свят – за мемоарите на Обама, том първи от два, се говори отдавна. Само за територията на САЩ и Канада от „Crown“ са публикували 3,4 млн. копия с твърди корици.

Това ще бъде книга с редки последици – отбелязва Джеймс Даунт, изпълнителен директор на „Барнс енд Ноубъл“ пред изданието „Пъблишърс Уийкли“. – Тя ще се продава така, както нито една книга не се е продавала до 21 юли 2007 г., когато „Хари Потър и даровете на смъртта“ излезе на пазара.

На премиерния си ден през 2007 г. седмата и последна част от сагата за Хари Потър продава 8,3 млн. копия в САЩ (над 96 бройки в секунда) и 2,65 млн. копия във Великобритания. Романът все още държи рекорда за най-бързо продаваща се художествена книга  в период от 24 часа в САЩ.

Очакванията на експертите са, че автобиографията за периода на Обама в Белия дом ще остане бестселър в предстоящия празничен сезон.

Вижте още: ОБАМА: ИСКАМЕ ЛИ РЕАЛНОСТТА В АМЕРИКА ДА ОТГОВАРЯ НА НЕЙНИТЕ ИДЕАЛИ?

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах