VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мемоарите на Барак Обама най-продаваната книга в САЩ за 2020 г.

„Обетована земя“ продаде близо 890 хил. копия в Северна Америка само в първия си ден на пазара - рекорд за издателство „Crown“

Копие от „Обетована земя“ в Харвардската книжарница, Кеймбридж, Масачузетс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мемоарите на Барак Обама най-продаваната книга в САЩ за 2020 г.

Копие от „Обетована земя“ в Харвардската книжарница, Кеймбридж, Масачузетс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барак Обама може и да се превърне в най-продавания автор на годината с автобиографичната си книга „Обетована земя“, отбелязва Си Ен Ен. Титлата преди принадлежеше на съпругата му Мишел Обама, чиято автобиография „Моята история“ се изкачи до върховете на книжните класации през 2018 г.

Две години по-късно мемоарите на 44-ия президент на САЩ чупят рекорди по продажби за издателската къща „Crown“, компания под шапката на „Пенгуин рандъм хаус“, тъй като хиляди читатели са избрали да поръчат изданието преди премиерната му дата на 17 ноември.

Предварителните поръчки и продажбите след 17 ноември се равняват на близо 890 хил. продадени копия „във всички формати и издания в САЩ и Канада“, отбелязват от „Пенгуин“ на 18 ноември. Това означава, че „Обетована земя“ се превръща в изданието с най-много продажби в първия си ден, което някога е публикувано от компанията.

Единствената друга книга на бивш резидент на Белия дом, която се доближава до този рекорд, е „Моята история“ на Мишел Обама, която продава 725 хил. копия в Северна Америка само в първия ден от появяването на пазара си. След премиерата си през 2018 г. от мемоарите на първата дама са били продадени над 10 млн. копия.

Добрите резултати за съпруга ѝ бяха очаквани не само от издателството, но и от литературния свят – за мемоарите на Обама, том първи от два, се говори отдавна. Само за територията на САЩ и Канада от „Crown“ са публикували 3,4 млн. копия с твърди корици.

Това ще бъде книга с редки последици – отбелязва Джеймс Даунт, изпълнителен директор на „Барнс енд Ноубъл“ пред изданието „Пъблишърс Уийкли“. – Тя ще се продава така, както нито една книга не се е продавала до 21 юли 2007 г., когато „Хари Потър и даровете на смъртта“ излезе на пазара.

На премиерния си ден през 2007 г. седмата и последна част от сагата за Хари Потър продава 8,3 млн. копия в САЩ (над 96 бройки в секунда) и 2,65 млн. копия във Великобритания. Романът все още държи рекорда за най-бързо продаваща се художествена книга  в период от 24 часа в САЩ.

Очакванията на експертите са, че автобиографията за периода на Обама в Белия дом ще остане бестселър в предстоящия празничен сезон.

Вижте още: ОБАМА: ИСКАМЕ ЛИ РЕАЛНОСТТА В АМЕРИКА ДА ОТГОВАРЯ НА НЕЙНИТЕ ИДЕАЛИ?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg