Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Музеи с нов режим на 3 март заради коронавируса

НИМ няма да работи на националния празник, отменя се Денят на отворените врати във Военно-историческия музей

Националният исторически музей ще бъде затворен на 3 март. Снимка: НИМ - Музеи с нов режим на 3 март заради коронавируса

Националният исторически музей ще бъде затворен на 3 март. Снимка: НИМ

Националният исторически музей за пръв път няма да работи на 3 март, стана ясно от съобщение в сайта на НИМ. А на заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет премиерът нареди да бъде отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей. Причината е в опасността от епидемия от коронавирус.

На заседанието на Съвета е взето решение да се отменят големи спортни състезания, да бъдат върнати учениците от екскурзии и да се затворят музеи, където се струпват хора, особено по празници.

„Още нямаме криза, нямаме заболяване – каза премиерът Бойко Борисов. – Но в други държави вече има. Правим го, за да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия.“

Министър-председателят е разпоредил на спортното министерство да се помисли дали да се отлагат първенства, ако се стигне до регистриран случай на заболяването в България. Според Съвета за сигурност в момента в България няма заболял от коронавирус.

В Националния археологически институт с музей към БАН нямат нареждане да не работят на 3 март и обмислят да направят входа безплатен. В Националната художествена галерия обясниха пред „Площад Славейков“, че никога не работят на 3 март.

Междувременно стана ясно, че словашкият премиер Петер Пелегрини е в болница заради съмнения за коронавирус – дни, след като се върна от среща на върха в Брюксел, на която присъстваха всички европейски лидери. Ако диагнозата му бъде потвърдена, всички присъствали на обсъждането на бюджета на ЕС ще бъдат поставени под карантина, включително и българския премиер Бойко Борисов.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах