Музеи с нов режим на 3 март заради коронавируса

НИМ няма да работи на националния празник, отменя се Денят на отворените врати във Военно-историческия музей

Националният исторически музей ще бъде затворен на 3 март. Снимка: НИМ - Музеи с нов режим на 3 март заради коронавируса

Националният исторически музей ще бъде затворен на 3 март. Снимка: НИМ

Националният исторически музей за пръв път няма да работи на 3 март, стана ясно от съобщение в сайта на НИМ. А на заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет премиерът нареди да бъде отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей. Причината е в опасността от епидемия от коронавирус.

На заседанието на Съвета е взето решение да се отменят големи спортни състезания, да бъдат върнати учениците от екскурзии и да се затворят музеи, където се струпват хора, особено по празници.

„Още нямаме криза, нямаме заболяване – каза премиерът Бойко Борисов. – Но в други държави вече има. Правим го, за да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия.“

Министър-председателят е разпоредил на спортното министерство да се помисли дали да се отлагат първенства, ако се стигне до регистриран случай на заболяването в България. Според Съвета за сигурност в момента в България няма заболял от коронавирус.

Четенето е безопасно за вашето здраве

В Националния археологически институт с музей към БАН нямат нареждане да не работят на 3 март и обмислят да направят входа безплатен. В Националната художествена галерия обясниха пред „Площад Славейков“, че никога не работят на 3 март.

Междувременно стана ясно, че словашкият премиер Петер Пелегрини е в болница заради съмнения за коронавирус – дни, след като се върна от среща на върха в Брюксел, на която присъстваха всички европейски лидери. Ако диагнозата му бъде потвърдена, всички присъствали на обсъждането на бюджета на ЕС ще бъдат поставени под карантина, включително и българския премиер Бойко Борисов.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg