Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-важните ценности на Русия в рекламен клип: водка, жени, християнство, газ

„Не отлагайте, зимата идва“, призовава видеото

В Русия няма кенсъл култура, се твърди в пропагандното видео. Снимка: Стопкдър - Най-важните ценности на Русия в рекламен клип: водка, жени, християнство, газ

В Русия няма кенсъл култура, се твърди в пропагандното видео. Снимка: Стопкдър

„Време е да се преселите в Русия. Не отлагайте, зимата идва.“ Това глaси посланието на рекламен клип, aдресирaн към чужденци, който възхвалява руския начин на живот и ежедневието в Русия.

Рекламното видео се появи в Ютюб, без уточнения кои са авторите му и дали е институционално одобрено, но качеството и посланията му подсказват, че вероятно е създадено в някой от пропагандните центрове.

Предимствата на Русия са изброени непоследователно – видеото започва с паметник на Ленин на фона на пищен имперски дворец, но първото споменато достойнство на живота в Русия е „вкусната кухня“ (представена с лъжичка червен хайвер). Следват хубавите руски жени, макар това предимство на Русия да е илюстрирано с портрет на украинка, модела Соня Капитонова, в кадър, взет от музикален клип. Чест прави на авторите на рекламното послание, че все пак са поставили жените преди „евтиния газ“, който е на трето място по важност според клипа.

От газа авторите минават към „богатата история“, представена с близък кадър на статуята „Работник и селянка“. Портрет на Пушкин допълва твърдението, че руската литература е световноизвестна. От литературата сценаристите минават към „уникалната архитектура“, показвайки широки осветени булеварди насред сив мрак, обхванал околните квартали.

„Плодородната почва“ на руските степи очевидно също е предимство, което може да накара чужденците да се преселят в Русия. Следват „евтино електричество и вода“ (къпеща се красива рускиня във ваната).

От режийните сценарият прескача към балета (красива балерина танцува в контражур), а от него – към „евтините таксита и доставки“.

Баба и внучка в дървена къща олицетворяват „традиционните ценности“, а гигантски православни храмове – „християнството“, явно важно предимство в мултинационалната държава, претендираща за етническо и религиозно разнообразие.

Веднага след религиозното уточнение идва гвоздеят на посланието – „без кенсъл култура“ – на фона на три момичета с различен цвят на кожата.

„Гостоприемството“ е придружено със самостоятелната категория „водка“. И явно след тази автентична руска ценност авторите на клипа са били вече достатъчно смели и безразсъдни, за да съобщят с пълна увереност, че Русия има „икономика, която може да устои на хиляди санкции“ – финалният акорд от рекламния повик.

„Време е да се преместите в Русия“, призовава клипът, а слоганът е написан на английски в цветовете на руското знаме. За да бъдат разбрани несъмнено от западните мераклии за живот в Сибир, авторите на рекламното видео са използвали фразата от „Игра на тронове“ – „Зимата идва“, очевидно в опит да изплашат „оставените без газ“ западняци, без да си дават сметка, че самата Русия е символичната зима отвъд Вала за целия свят.

https://youtu.be/pvDNChdU_pQ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg