VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

НАСА потвърди настъпващата климатична катастрофа

Температурата на земната повърхност се е увеличила в целия свят през последните 15 години

Юни 2017-а - една от най-топлите години в историята. Деца се разхлаждат в жегата във фонтаните пред НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - НАСА потвърди настъпващата климатична катастрофа

Юни 2017-а - една от най-топлите години в историята. Деца се разхлаждат в жегата във фонтаните пред НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Експерти от НАСА потвърдиха точността на наскоро получените данни, показващи бързото глобално затопляне. Това съобщава EurekAlert! (онлайн медия за научни и технологични новини от водещи изследователски институции и университети).

От 2003 г. до 2017 г. изследователите са измервали температурата на въздушния слой на морската повърхност, земята и ледената покривка, използвайки сателита „Aqua“, разполагащ с атмосферна инфрачервена сонда AIRS. След това данните са били сравнени с резултатите от анализа на аномалиите на повърхностната температура, проведени от Института за космически изследвания „Годард“.

Оказва се, че двата набора от данни съвпадат. Резултатите сочат, че през последните 15 години температурата на земната повърхност се е увеличила в целия свят, а най-топли в историята на инструменталните наблюдения в нарастващ ред са били 2016-а, 2017-а и 2015 години.

Сателитният мониторинг потвърждава данните на наземните станции, които биха могли да дават неточна информация поради преместване, системни грешки в инструментите и методите за измерване, както и поради разрастването на топлинните „острови“. Освен това, новите резултати показват, че при наземните наблюдения обикновено се подценява скоростта на температурните промени в Арктика.

Америка за България

Ако не се предприемат мерки за намаляване на емисиите на парникови газове, до края на века температурата на морската вода в горния слой с дебелина от два хиляди метра ще се увеличи с 0.78 градуса по Целзий, твърдят учените. Поради термичното разширение това ще повиши морското равнище с още 30 сантиметра в допълнение към повдигането на бреговата линия поради топенето на ледниците. Повишението на температурите ще предизвика по-тежки бури, урагани и екстремни валежи.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg