НДК: Нина Николина и Магическите гласове на България

Събитията в Двореца на културата от 28 май до 3 юни 2018 г.

„Магическите гласове на България“ и разказ за пътя на българските гласове от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове.  - НДК: Нина Николина и Магическите гласове на България

„Магическите гласове на България“ и разказ за пътя на българските гласове от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове.

Предстоящи събития в НДК

28 май, понеделник

Представяне на книгата „Мисли и послания за живота и духовните ценности” от Виктор Рогозенски – 19 ч., Литературен клуб „Перото“

***

Америка за България

Обявяване на победителите в българо-френския поетичен конкурс за деца „Конкурс прованс” – 13, 30 ч., Литературен клуб „Перото”

***

„В очакване на Годо”, последно представление за сезона – 19 ч., Театър „Азарян“

С участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов. Постановка Деян Донков.

Colibri april 2017

***

Седмица на испанското и иберо-американското кино, откриване – 19 ч., Кино „Люмиер Лидл“

Прожекция на първия епизод от сериала на „Нешънъл Джиографик“ „Геният: Пикасо“ с Антонио Бандерас. Вход с покани – всеки желаещ да присъства на откриването може да си вземе покана (до изчерпване на количеството) от касите на НДК или касата на „Люмиер Лидл“.

29 май, вторник

„За теб“, последно представление за сезона – 19 ч., Театър „Азарян“

С участието на актьорите Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов. Режисьор: Петър Кауков. Автор на пиесата: Яна Борисова

***

Представяне на книгата „Изкуството – дете капризно и жестоко. Разкази за художниците” от Розалина Пепеланова – 18, 30 ч., Литературен клуб „Перото”

30 май, сряда

„Магическите гласове на България”, концерт-спектакъл –  20 ч., Театър „Азарян“

Музикален мултимедиен разказ за пътя на българските гласове през времето – от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове. Музикален продуцент и участник в спектакъла е Нина Николина, която подбира солистите на най-големите български ансамбли – Гергана Димитрова, Анна Нацкова-Виткова, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова. В проекта участва и дългогодишният музикален партньор на Нина Николина – перкусионистът, композитор и продуцент Калин Вельов, който заедно с Димитър Тишев (акордеон и кларинет) ще представят с певици „Пендара етно проджект“. Чрез видеа в концерта се включат певиците Соня Йончева и Силви Вартан.

Вижте още: НИНА НИКОЛИНА: БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА НЯМА ТРАВМИ, А КОМПЛЕКСИ

***

„Пътуване към ада“, спектакъл на Ани Васева – 19,30 ч., ДНК

„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията, казват авторите на спектакъла. И още: „Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като необходимост.“ С участието на Леонид Йовчев, Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов.

***

Конференция „Форум гражданско участие“ – от 9 до 18 ч., Литературен клуб „Перото”

Събитието е затворено за посетители.

***

Представяне на българското издание на книгата „Някой като теб” от каталунския писател Шавиер Бош – 19 ч., Литературен клуб„Перото“

Каталунецът Шавиер Бош (р. 1967 г.) е утвърден журналист и писател. Името му се свързва с водещи печатни и електронни медии, основател е на успешни периодични издания, телевизионни и радиопрограми. На белетристичното поприще се изявява като автор на кратки разкази и романи, спечелили интереса на читателите и на критиката. За романа „Някой като теб” той е удостоен с престижното литературно отличие „Рамон Люл”.

31 май, четвъртък

Представяне на полския писател, журналист и репортер Мариуш Шчигел – 18,30 ч., Литературен клуб „Перото”

Гостуването на Мариуш Шчигел се осъществява по покана на издателство „Парадокс“ в партньорство с Национален център за книгата при НДК и е част от културния календар на Българското председателство на ЕС. Новата книга на автора – „Направи си рай” (изд. „Парадокс“), е продължение на „Готланд”, но се фокусира върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност”.

***

Дискусия на УНИЦЕФ, посветена на потребностите на съвременните родители – от 8, 30 до 14 ч., Литературен клуб „Перото”

***

Годишен концерт на ЧОУ „Св. София” – 19 ч., Театър „Азарян“

***

Концерт-спектакъл на Балет „Силви” при Народно читалище „Пенчо П. Славейков – 1921” – 18 ч., зала 11 (кино „Люмиер Лидл”)

Школата по модерен балет към читалище „Пенчо П. Славейков – 1921” е създадена преди три десетилетия. Танцовата формация „Силви” е носител и на редица награди от участия във фестивали в Турция, Гърция, Украйна.

1 юни, петък

Годишен концерт на Националния учебен комплекс по култура – 18, 30 ч., зала 1

***

Представяне на дебютната стихосбирка „Бог в очакване на дилъра” на Бистра Величкова – 19 ч., Литературен клуб „Перото”

***

„Снежанка, мащехата и огледалото”, детски балетен спектакъл на Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926” – 19 ч., зала 11 (кино „Люмиер Лидл”)

Спектакълът е по приказката на Братя Грим, музика на Едвард Григ, сценарий и режисура – акад. Красимира Колдамова.

2 юни, събота

Годишен концерт на Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) – 19 ч., зала 1

***

Годишeн концерт на Ансамбъл „Росна китка” – 18 ч., зала 11 (кино „Люмиер Лидл”)

3 юни, неделя

Гала-концерт на лауреати от фестивала „Млади таланти“, посветен на Международния ден на детето – 11, 30 ч., зала 11 (кино „Люмиер Лидл“)

***

„Пеещите пътни знаци”, мюзикъл за деца – 9 ч., зала 11 (кино „Люмиер Лидл”)

С участието на възпитаници от Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926” и Детски музикален театър „СветЮлка”.

Избрано

Вълшебство

ДС