Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Николай Милчев: Писатели са не само тези 4-5 имена в медиите

Вижте кои хора излизат по телевизията, толкова ли е бедна българската литература?!

"Не мога да си тръгна от България като Сашо Морфов, защото няма къде да отида. Тежи ми котвата на езика, котвата на буквите, на спомените", казва Николай Милчев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Николай Милчев: Писатели са не само тези 4-5 имена в медиите

"Не мога да си тръгна от България като Сашо Морфов, защото няма къде да отида. Тежи ми котвата на езика, котвата на буквите, на спомените", казва Николай Милчев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

С какво ще смаем хората? С онова, което сме превели и знаем, че се харесва на хората? Имам приятели, които казват: „Николай, трябва да спрем да пишем в рими, защото няма да ни превеждат, никъде вече не се пише в рими“. Какво означава това, аз мога да пиша и без рими, но просто ми харесва да пиша с рими, това ме дисциплинира?! Аз мога да гледам една картина и без рамка. Какво пречи обаче рамката на самата картина?! Мога да пиша и само с малки букви и да не слагам запетайки, но защо да не поставям запетайки, на кого пречат, какво е отношението на смисъла към липсата на запетайки?! Игра. Може ли обаче тази игра да бъде същност?!

Ръцете в Съюза на писателите – извън джобовете 

– В Съюза на писателите миналата година се случи голям прелом. Ще успеете ли да се абстрахирате от приятелствата в СБП и да разкриете как се стигна до сблъсъците между вас?

– Аз съм запознат добре с онова, което се случи. И понеже става дума за мои приятели, ще бъда внимателен в това, което ще кажа. Лека му пръст на Николай Петев (бел. ред. – бившият председател на СБП, починал през октомври 2013-а), той положи много усилия, в някои отношения имаше сериозни успехи, свързани с имоти на Съюза. Но онова, което ме смущаваше тогава, беше, че се получи едно олекотяване на критериите. Стойността беше заменена с приятелство, книгата – със съображения. Получи се едно желание всички фигури на масата да бъдат подредени така, че за някой да има нещо, за друг – трохичка… Това деморализира в много отношения високите критерии, свали ги и ги принизи. За някои членството в СБП сигурно е било мечта, но приемането на толкова много народ от несъстояли се книжни хора доведе лавина от книги и от писане, което отвя встрани по-стойностното. От някогашните сиви потоци сега се свлече маса пръст, която натисна пътя. Новият председател на Съюза е мой добър отдавнашен приятел – Боян Ангелов. Той е много способен поет, високообразован, човек с европейски поглед и практика. Желая му успех, само се страхувам да не си държи много дълго ръцете в джобовете. Без радикални кадрови действия нещата ще вървят надолу. Голяма част от хората около него са от други времена, от които той трябва да се освободи.

– Ще приключи ли съществуването си Съюзът на писателите, когато му свършат имотите?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

– Знам, че ще има литература, а дали ще има Съюз на писателите – не мога да кажа.

– Кое е събитието в литературата на 2014-а за вас?

– 2013 -2014 бе белязана с книги и автори като „Чудото с българина“ и „Фараонът на лисиците“ на Йото Пацов, „Бай Георги има тъжни рамене“ на Камелия Кондова, стихосбирките на Аксиния Михайлова, спечелила френската награда „Аполинер“, Виолета Христова, Левена Филчева, Сибила Алексова, Елена Денева, Валентина Радинска, детската книга на Весела Фламбурари, сборника с разкази на Здравка Евтимова. Има и други книги, но те са споменавани толкова пъти, че може и да понесат малко тишина.

Фоби

Предишна страница 1 2 3 4

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах