Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новите велики сили в изкуството

Музей с основи от бамбук - последен писък в архитектурата

Новият музей в Марсилия, посветен на културите на Средиземноморието, е построен за 191 млн. евро. - Новите велики сили в изкуството

Новият музей в Марсилия, посветен на културите на Средиземноморието, е построен за 191 млн. евро.

Лувърът, Ермитажът, Прадо, Британският музей, Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк… са институции от старата школа, които едновременно представляват и съхраняват културното наследство на света. Днес обаче се задава нова вълна музеи – смели архитектурни проекти, сами по себе си шедьоври. Тяхната цел не е да изместят класическата форма за експониране на културното наследство, а да представят съвременните виждания за изкуството. Би Би Си представя осемте най-впечатляващи нови музеи, открити през последните няколко години.

Биомусео, Панама Сити

01-Biomuseo-a

Новата сграда на канадския архитект Франк Гери отвори врати миналия месец. Разположен на входа на Панамския канал, Биомусео е първият му проект в Латинска Америка. Прочул се с музея „Гугенхайм“ в испанския град Билбао, Франк Гери отново залага на крайно нестандартни форми. Постройката е с площ 4000 кв. м и има осем галерии. Идеята на Биомусео е да пресъздаде подаващите се от океана панамски земи, които свързват Северна и Южна Америка.

 

Артмузей Сифан, Нанджин

02-Sifang Art Museum-a

Американският архитект Стивън Хол използва за основи проекта си за музея „Нелсън-Аткинсън” в Канзас Сити, доразвива го и построява артмузея „Сифан“ в град Нанджин. Чрез него той иска да пресъздаде „паралелните перспективи” на китайската живопис. Сифан е вдъхновен от артистите, които отричат едноточковата перспектива на западните художници и създават „усещане за тайнственост на пространството”. Хол проектира музея заедно с китайския архитект Ли Ху. „Сифан“ е открит през 2013 г. Основите му са от бамбук и бетон, а горните платформи са с гледка към Нанджин.

 

Датският национален морски музей, Хелсингор

Danish National Maritime Museum - BIG

Датските архитекти от Bjarke Ingels Group (BIG) нарушават всички правила при строежа на новия морски музей в Хелсингор. Макар че по план сградата трябва да бъде издигната върху сух док, те решават да я разположат вътре в самия док. Дизайнът им печели престижната награда на Кралския институт на британските архитекти. Така скритият в земята музей няма да си съперничи с издигащия се наблизо замък Кронборг, прочут от „Хамлет” на Шекспир и включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Музеят Стеделек, Схидам

04-Stedelijk Museum-a

Неокласическата църква Гуидичи към музея „Стеделек“ в холандския град Схидам била пренебрегвана дълго време, докато с нея не се заели архитектите от студиото MVRDV. Проектът им, завършен през 2014 г., запазва непокътната вътрешната структура на постройката, но създава модерно преддверие с огромни книжни рафтове, които могат да бъдат премахнати без следа по всяко време.

 

Музеят Ага хан, Торонто

05-Aga Khan-a

Бизнеспарк в предградията на Торонто е необичайно място за изграждането на дом на ислямското изкуство в Северна Америка. Откритият преди месец музей „Ага хан“ е проектиран от двама от най-големите азиатски архитекти. Това са японецът Фумихико Маки, носител на наградата „Прицкер”, и индийският модернист Чарлз Къриа. В сградата с площ 10 000 кв. м милиардерът и духовен лидер Ага хан съхранява съкровищницата си от ислямско изкуство. Дворът на музея е с размерите на Великата имамска джамия в Исхафан, Иран.

 

MuCEM, Марсилия

06-MuCEM-a

Първият музей, посветен на културите на Средиземноморието отвори врати в Марсилия през 2013 г. като част от тържествата на Европейските столици на културата. MuCEM е проектиран от родения в Алжир френски архитект Руди Ричоти и струва 191 млн. евро. От вътрешността на свърхмодерния музей изниква пешеходен надлез, който го свързва с крепостта от 17 в. „Сен Жан”. Според Ручоти орнаменталните бетонни стени на MuCEM, наподобяващи дантела, му придават вид на казба (бел. ред. – крепости в старинните градове на Мароко, Алжир и Тунис). „В непосредствена близост до водата музеят чертае хоризонта, където дата бряга на Средиземноморието могат да се срещнат”, смята архитектът.

 

Морски музей, Порсгрун

07-Porsgrunn Maritime Museum-a

Още един скандинавски музей, посветен на морската история, отвори врати през изминалата година. Датските архитекти от COBE and Transform проектират странна алуминиева постройка в норвежкия град Порсгрун. Музеят е със зигзагообразна форма, вдъхновена от околните дървени къщи. Разделен е на 11 отделни секции, чиито покриви са наклонени в различни посоки. Металните плоскости са с люспеста повърхност, която улавя и пречупва отраженията от река Скиен и околните планини.

 

Музеят Чанг Учин, Янджу

08-Chang Ucchin Museum-a

Там, където се срещат две реки на десетина километра южно от Сеул, архитектите от корейското студио „Чае Перейра“ създават планинска постройка с формата на ъгловат възел. Музеят в град Янджу е посветен на художника Чанг Учин (1918-1990) и цели да пресъздаде „пространство от неговите картини”. Четири остъклени крила на постройката рамкират различни гледки към околния планински релеф. Формата на музея е комбинация от модерни форми и естетика от картините на Чанг Учин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg