Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ново проучване: измирането на динозаврите е от удар на астероид

Масовата вулканична активност е само катализатор на изчезването на 75% от животинските и растителни видове на Земята

Скелет на Тиранозавър рекс в „Смитсониън“ във Вашингтон, САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ново проучване: измирането на динозаврите е от удар на астероид

Скелет на Тиранозавър рекс в „Смитсониън“ във Вашингтон, САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мистерия за геноцид преди 66 милиона години най-сетне бе разрешена след ново проучване – динозаврите са изчезнали от астероида, ударил Земята, а не от масовата вулканична дейност, каквато бе една от теориите. Изследването, довело до този извод, е проведено в Лондонския университетски колеж и публикувано в научното издание „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Събитието от ерата на Кредата води до изчезването на 75% от животинските и растителни видове на планетата, включително и на всички динозаври, които не могат да летят. Но причината за изчезването им досега бе обект на научни спорове, отбелязва „Гардиън“.

Една от хипотезите е, че основната причина за изчезването на динозаврите е сблъсъкът на Земята с астероид, дълъг 10 километра. Ударът изпратил в атмосферата огромно количество частици, които блокирали слънчевата светлина, давайки началото на дълъг студен период, в който динозаврите не успяват да оцелеят.

Според друго предположение по-голямо влияние са оказали вулканичните изригвания в района на днешна Индия, които предизвикали климатични промени. Знае се, че други масови измирания са последствие от вулканична дейност – например Масовото измиране перм-триас, наричано още Голямото измиране.

Съществува и трета теория, че влияние е оказал комплекс от двата фактора, но финалният удар е нанесъл астероидът. Сблъсъкт му със Земята настъпил след дълъг период на нестабилна околна среда, вследствие на вулканични изригвания.

Учените от Лондонския университетски колеж са категорични, че са разрешили мистерията, като създават модели на екологичните ефекти и изпробват влиянието на различните възможности.

„Когато създадохме различни сценарии за двете събития заедно или поодтелно, видяхме, че астероидът е единственото събитие, което може напълно да изтрие хабитата на динозаврите“, коментира д-р Алесандро Чиаренца, водещ учен в изследването.

В „Proceedings of the National Academy of Sciences“ екипът подробно описва как пресъздава събитието от Кредата и проследява как различните бедствия биха повлияли на климата и на хабитата на динозаврите.

Първоначално учените проверяват какви биха били последиците от 5% намаление в слънчевата светлина – най-вероятно сулфурният диоксид и останките от вулканичното изригване ще блокират част от светлината, но това не би могло да бъде причина за измирането, а само до свиване в границите на територията на видовете. При 10% по-малко слънчева светлина подходящата за динозаврите среда би била сведена до минимум, а 15% или повече биха ги довършили напълно.

Учените изказват предположение, че вероятно без предшестващите изригвания на вулканите ударът от астероида би нанесъл по-малко поражения – най-малкото температурата на планетата нямаше да бъде толкова висока и природата щеше да се възстанови по-лесно и бързо. Въпреки това шансовете за оцеляване на нелетящите динозаври остават минимални.

Новите открития съвпадат с предишни проучвания, сред тях и фосилизирани доказателства от индийското плато Декан. Съдейки по тях експертите заключават, че динозаврите и преди са преживявали големи изригвания, но откритието намеква, че става дума за масово и внезапно измиране.

Чиаренца е убеден, че проучването му няма да сложи край на споровете и остава скептичен, че последователите на „вулканичната теория“ ще бъдат убедени толкова лесно. Междувременно се появиха и първите критици на изследването – един от тях е Герта Келър, професор по палеонтология и геология в „Принстън“. Според нея то игнорира твърденията, че периодът на вулканични изригвания съвпада с масовото измиране на динозаврите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах