Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обвиниха създателя на „Истински детектив” в плагиатство

 - Обвиниха създателя на „Истински детектив” в плагиатство

Авторът на романи на ужасите Томас Лиготи обвини Ник Пицолато – създателя на култовия сериал „Истински детектив”, в плагиатство.

Лиготи твърди, че Пицолато, който е единствен сценарист на телевизионните серии, е откраднал ключови диалози от неговите романи, слагайки ги в устата на Ръст Коул – героя на Матю Макконахи.

“Истински детектив” е творение, изключително базирано на оригиналността, историята, персонажите и диалога, които са измислени от Ник Пицолато. Философските възприятия за света, в който живеем, са безплатни за всички. Не може да караш този до теб да си плаща за мисли, които му се въртят в главата, само защото са сходни с твоите. Изследването и използването на идеи и теми, които философите и романистите третират от векове, са едни от най-силните черти на сериала, но те не са изплагиатствани, а изцяло написани във вида, в който са, от Ник Пицолато”, се казва в становището на HBO – телевизията, в чиито ефир се излъчва „Истински детектив”.

Самият Пицолато даде да се разбере, че нито дума не е откраднал от когото и да било. „Философските мисли, изразени от Ръст Коул, не представят уникална мисъл или идея на друг автор. Това са философски убеждения за песимизма, носещи историческите традиции на Шопенхауер, Ницше. Като един автодидактичен песимист, Ръст Коул говори за тази философия с ерудиция и със собствени думи. Идеите, съпътстващи тази философия, не са притежание конкретно на нито един автор”, коментира сценаристът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС