Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първата българска приказка с еднополови семейства

Малката мравка Мравин открива, че дом и семейство има там, където има обич

Илюстрациите на „Мравин и планетата Гора“ са на Веселка Велинова. - Първата българска приказка с еднополови семейства

Илюстрациите на „Мравин и планетата Гора“ са на Веселка Велинова.

Излезе първата българска книжка за деца, в която се говори за еднополови семейства. Приказката „Мравин и планетата Гора“ е написана от авторка с псевдоним „Великан Василева“ и издадена от „Колибри“. Разказва за приключението на малка мравка, чийто дом е разрушен и тя потегля през гората да си търси нов.

В пътешествието Мравин е съпровождан от госпожица Бътърфлай и мис Бръмбарова – две крилати дами, които живеят заедно. Мравката и добрите хвъркати госпожици срещат семейство от господин и госпожа Калинка, сляп Кърт и живеещи заедно, „защото се обичат”, мъжки черни лебеди.

„– Господиновците лебеди заедно ли живеят? – полюбопитства Мравин.

– Казва се господата, а не господиновците. И да, живеят заедно, защото се обичат – каза Флай, погледна Бръмба и изпърха с крила.

– И вие ли се обичате, защото живеете заедно?

– Да, обичаме се и не искаме една без друга, затова сме една с друга – каза Бръмба и прегърна Бътърфлай с едното си крило.”

Мравин се сблъсква и с тиранията на една царица мравка, която се отнася зле към поданиците си, но накрая открива любов, дом и семейството при госпожиците Бътърфлай и Бръмбарова.

Богато илюстрираната детска приказка с рисунки на Веселка Велинова е предназначена за деца между 3 и 6 години. Приказката засяга темите за обичта между хората, за дома, топлината и разбирането.

Авторката Великан Василева е решила да запази истинската си самоличност в тайна. В представянето на приказката се казва:

„Псевдонимът Великан Василева има сантиментална стойност за автора, защото скъп на сърцето ѝ човек я е наричал „великан“.

Идеята за написването на книжката идва от човека, на когото е посветена, и нуждата от детска литература, която да разказва за „различните“, животните и насекомите“.

На финала на приказката са прибавени научни факти за насекомите, които обогатяват познанията на децата за реалните прототипи на приказните герои.

„Мравин и планетата Гора“ е първата книга от цяла поредица. Книжката е подкрепена от Фондация „Сингъл Степ” и Асоциация „Родители“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg