Първата българска приказка с еднополови семейства

Малката мравка Мравин открива, че дом и семейство има там, където има обич

Илюстрациите на „Мравин и планетата Гора“ са на Веселка Велинова. - Първата българска приказка с еднополови семейства

Илюстрациите на „Мравин и планетата Гора“ са на Веселка Велинова.

Излезе първата българска книжка за деца, в която се говори за еднополови семейства. Приказката „Мравин и планетата Гора“ е написана от авторка с псевдоним „Великан Василева“ и издадена от „Колибри“. Разказва за приключението на малка мравка, чийто дом е разрушен и тя потегля през гората да си търси нов.

В пътешествието Мравин е съпровождан от госпожица Бътърфлай и мис Бръмбарова – две крилати дами, които живеят заедно. Мравката и добрите хвъркати госпожици срещат семейство от господин и госпожа Калинка, сляп Кърт и живеещи заедно, „защото се обичат”, мъжки черни лебеди.

„– Господиновците лебеди заедно ли живеят? – полюбопитства Мравин.

– Казва се господата, а не господиновците. И да, живеят заедно, защото се обичат – каза Флай, погледна Бръмба и изпърха с крила.

– И вие ли се обичате, защото живеете заедно?

– Да, обичаме се и не искаме една без друга, затова сме една с друга – каза Бръмба и прегърна Бътърфлай с едното си крило.”

Мравин се сблъсква и с тиранията на една царица мравка, която се отнася зле към поданиците си, но накрая открива любов, дом и семейството при госпожиците Бътърфлай и Бръмбарова.

Богато илюстрираната детска приказка с рисунки на Веселка Велинова е предназначена за деца между 3 и 6 години. Приказката засяга темите за обичта между хората, за дома, топлината и разбирането.

Авторката Великан Василева е решила да запази истинската си самоличност в тайна. В представянето на приказката се казва:

„Псевдонимът Великан Василева има сантиментална стойност за автора, защото скъп на сърцето ѝ човек я е наричал „великан“.

Идеята за написването на книжката идва от човека, на когото е посветена, и нуждата от детска литература, която да разказва за „различните“, животните и насекомите“.

На финала на приказката са прибавени научни факти за насекомите, които обогатяват познанията на децата за реалните прототипи на приказните герои.

„Мравин и планетата Гора“ е първата книга от цяла поредица. Книжката е подкрепена от Фондация „Сингъл Степ” и Асоциация „Родители“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах