Софийски международен панаир на книгата

Първите награди за конкурса „Ваканция с книга“

Книги на Мишел Уелбек, Казуо Ишигуро, Том Улф, Здравка Евтимова... и 2 билета за „Ромео и Жулиета“, прожекция на балетния спектакъл на „Ковънт Гардън“ (видео)

Снимка: Площад Славейков - Първите награди за конкурса „Ваканция с книга“

Снимка: Площад Славейков

Десетки снимки получихме още в първите дни, след като обявихме конкурса „Ваканция с книга“. С тях ни пренесохте на плажове по родното Черноморие, в Гърция и Турция, по родните планини, в любимите Ви кътчета за четене на село, пътешествахме с Вас и на екскурзиите Ви по света. Видяхме и книгите, с които пътувате. Изживяването и за нас е вълнуващо, благодарим!

Награди ще получат снимките, които изберем за илюстрация на седмичната ни класация „Топ 10 на Книжен център „Гринуич“, както и онези, които получат най-много лайкове и споделяния в страницата ни във Фейсбук. Имената на наградените ще обявяваме всяка неделя в „Площад Славейков“ (тази седмица ще направим едно изключение поради датата на събитието, за което ще разберете в края на този текст).

Конкурсът продължава до края на август. Фотографиите изпращайте на адрес: ploshtadslaveikov@gmail.com. Молбата ни е да правите снимките във формат „пейзаж“ (хоризонтални, подобно на поместената в обявлението тук), за да са по-удобни за публикация. Напомняме Ви, че конкурсът е за снимка на тема „Ваканция с книга“, а не само „книга“.

Пожелаваме Ви хубаво лято с много слънце и книги!

Америка за България

А сега Ви представяме първите награди, които ще раздадем:

1. „Художник на променливия свят“ от Казуо Ишигуро

Първият роман, с който писателят показва силата си на разказвач. Ишигуро ни пренася в Япония от 1948-а, в годините след опустошителната за страната Втора световна война. В залеза на дните си прочутият художник Масуджи Оно, който е загубил във войната жена си и сина си, запълва времето със своята градина, с двете си вече пораснали дъщери, със старите приятели. Но спомените го връщат към миналото, към угризенията, за дълга и самотата в този толкова променлив свят.

Вижте още: ТЪРГ ЗА ПО-ДОБРА РЕПУТАЦИЯ

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)

2. „Серотонин“ от Мишел Уелбек

Новият роман на Уелбек е разказ за бунта на средната класа. Четиридесет и шест годишният главен герой (и разказвач) на историята, Флоран Клод Лабруст, няма финансови проблеми, приятели, роднини и лични интереси. Има образование на аграрен инженер, държавна служба в Министерството на земеделието и един провален брак зад гърба. Недоволството му от живота го кара да потърси радикални промени и медицинска помощ за връхлетялата го депресия.

Вижте още: ЕДИН СИЛНО ДЕПРЕСИРАН ГРУБИЯН В ТЪРСЕНЕ НА ЩАСТИЕТО

3. „Кладата на суетата“ от Том Улф

Бестселър, който преди 32 години превръща Том Улф от блестящ журналист в световен писател, „Кладата на суетата“ е легендарен роман за самочувствието, образувано от парите, и за манипулациите – на борсата, в съда, в медиите. Шерман Маккой е брокер със самочувствие на Господар на Вселената, подклаждано от сделките за милиони на Уолстрийт, доброто семейство и апартамента на Пето авеню. Всичко обаче рухва, когато любовницата му блъсва чернокож младеж в Бронкс.

Вижте още: „КЛАДАТА НА СУЕТАТА“ НА ТОМ УЛФ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ

4. „Юлски разкази“ от Здравка Евтимова

Сборник, който докосва духа и разума, книга, в която талантът е синоним на самота. Пространство, в което човешката обич има много измерения и всяко едно от тях е врата към отделна вселена. Смешни до болка на места и изпълнени със светла тъга след няколко страници, тези разкази са пътеки, които учат сърцето да се бори, а ума – да побеждава.

5. „Даяна. Нейната истинска история“ от Андрю Мортън

„Даяна. Нейната истинска история“ променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Посрещната със съмнение, книгата се превръща в класика не само заради съдържанието си, а и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ. В преработеното и допълнено издание авторът представя нови откъси от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив.

Вижте още: 21 ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА: ОЩЕ ОТ ИСТОРИЯТА НА ДАЯНА

6. „Градска география“ от Десислава Димитрова и Зорница Христова

И баба знае да търси приключения в планината, сред дивата природа. Но когато бабата си счупва крака, нейните внуци Тони, Марти и Мая откриват приключения, които ги дебнат на две крачки от тях, в самия град: истински зверове – като кучетата и въшките; истински битки – като битката за кварталната градинка, с черна магия и нови познайници сред подземния свят; истински живот, който расте и повяхва, крие се под земята и отново вири носле. Истинското приключение: да пораснеш.

7. Два билета за прожекцията на „Ромео и Жулиета“, спектакъл на Кралския балет в Лондон

Спектакълът „Ромео и Жулиета“ по музиката на Сергей Прокофиев ще бъде излъчен ексклузивно в киносалоните „Арена“ на 20 и 21 юли в София и страната. Всеки зрител на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава малка бутилка вино и шоколадови бонбони. Главните роли в спектакъла изпълняват прима-балетистите Матю Бол и Ясмин Нагди във версията на хореографа Кенет МакМилан.

Билетите за прожекцията печели Мария Рускова, честито!