POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пастърма не стига, Максим Генчев иска от народа живо стадо

Трябват му „прашни пътища” и 1000 глави кози, овце, говеда за уестърна „Караджата“

Максим Генчев е започнал активна дейност по следващия си филм за национален герой, който ще снима с народни дарения. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Пастърма не стига, Максим Генчев иска от народа живо стадо

Максим Генчев е започнал активна дейност по следващия си филм за национален герой, който ще снима с народни дарения. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Стада добитък с над 1000 глави – кози, овце, говеда“ търси за следващия си филм „Караджата“ режисьорът Максим Генчев. Призивът е отправен от профила му във Фейсбук.

След като БНТ отказа да финансира проекта му за Иван Александър „1349“, Генчев е започнал активна работа по друг филм за национален герой, който ще снима с народни дарения. Част от него ще бъде заснета в жанр „уестърн”, обещава той. Така ще бъдат представени ранните години на Караджата като пазач на стадо на планински егрек (лятна кошара за добитък).

За да заснеме епизода, Генчев се обръща към „чорбаджии-животновъди“, притежаващи „изчезващи български богатства“ като „планински егреци, с лесен достъп до река, с прашни горски пътища и основното – стада добитък с над 1000 глави – кози, овце, говеда...”

Ето целия му призив (без редакторска намеса):

„Караджата, преди да стане националреволюционер, е работел на егрек като пазвантин: на кон, с оръжия в силяха и каракачански кучета за помощници. В биографията му има само няколко сухи изречения от този период, така че няма да бъда исторически коректен… и там ще се случи нещо съдбоносно за изграждане на твърдия му характер…
Ще снимам този “темелен” епизод в жанр “уестърн”. За целта ми трябват планински егреци, с лесен достъп до река, с прашни горски пътища и основното – стада добитък с над 1000 глави – кози, овце, говеда…
Моля, чорбаджии-животновъди, притежаващи тези изчезващи български богатства да ми се обадят!
Амин“

Постът на Максим Генчев за „Караджата“

През 2020 г. за филма „Ботев“ режисьорът поиска като дарение 100 кг пастърма.

„За филма БОТЕВ, който ще се снима в Калофер от месец април, са необходими 100 кг пастърма. Тази пастърма ще влезе трайно в кадър в епизод, когато Бакалбашийски, Обретенов, Апостолов и Заимов получават 10 тона пастърма от чорбаджията Скачоков, която Бакалбашийски ще продаде чрез Иваница Данчов, за да купят оръжие за Ботевата чета!“.

Генчев тогава написа, че въпросните 100 кг пастърма ще бъдат „безценен дар за филма и екипът ще ги изяде след снимките за ваше здраве и благополучие! Амин!!!!“. Този път не е уточнил как ще процедира със стадото от над 1000 глави добитък след снимките.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90