Софийска филхармония МЕГАБОРД

Почина голямата българска археоложка проф. Маргарита Деянова-Ваклинова

Проф. Маргарита Ваклинова. Снимка: Стопкадър - Почина голямата българска археоложка проф. Маргарита Деянова-Ваклинова

Проф. Маргарита Ваклинова. Снимка: Стопкадър

Почина проф. Маргарита Деянова-Ваклинова, една от големите български археоложки, бивш директор на Националния археологически институт с музей към БАН, дългогодишна преподавателка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, гост професор в Парижкия университет и в Страсбург, автор на повече от 150 научни публикации, съобщи БГНЕС.

Маргарита Ваклинова е родена в София на 4 май 1939 г. в София. Завършва история с профил археология в Софийския университет. От 1962 до 1966 г. Маргарита Ваклинова е завеждащ на Историческия музей в гр. Смолян. Веднага след това започва работа като археолог-проучвател в Археологическия институт с музей – БАН. През 2008 става негов директор.

Специализира в Италия, Франция и Великобритания. През 1968 г. завършва курс по равенско и византийско изкуство в Института за равенско и византийско изкуство към Болонския университет – Равена, Италия. В периода 1971-1972 г. е на специализация в Колеж дьо Франс и Сорбоната. През 1986 г. специализира в Лондон по програма за съвместни изследвания с Британската академия на науките.

Маргарита Ваклинова участва като автор и експерт в редица проекти и национални и международни форуми за изработването на културните маршрути, в колектива, получил наградата на ЮНЕСКО. Ръководи и участва в подготовката на многобройни изложби в България и чужбина. Организатор и участник е в множество научни форуми в страната и извън нея.

Тя има огромен принос за проучването на Дворцовия център във Велики Преслав, на Ягодинската пещера в Родопите, участва в археологическите разкопки на Царевец, както и на търновската църква „Св. 40 мъченици“. Била е ръководител на проучванията на античния и средновековен град Никополис ад Нестум, както и на археологическите разкопки на Червената църква в Перущица.

Била е преподавател в Парижкия университет, в Софийския, Великотърновския и Нов български университет.

83-годишната Маргарита Ваклинова е носител на редица държавни отличия като едни от най-престижните са орден „Св. Кирил и Методий“ с огърлие за особено значимите ѝ заслуги за развитието на културата, награда за принос в науката „Питагор“, наградата „Златен грифон“ за принос в развитието на българската археологическа наука.

Носител е на почетно гражданство на София, Велики Преслав и Смолян.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах