Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина голямата журналистка Нери Терзиева

Символ на високия професионализъм и търсач на истината

Нери Терзиева. Снимка: Стопкадър от новинарска емисия на БНТ от 1991 г.  - Почина голямата журналистка Нери Терзиева

Нери Терзиева. Снимка: Стопкадър от новинарска емисия на БНТ от 1991 г.

Днес, няколко месеца след като навърши 70 години, в пловдивска болница си е отишла Нери Терзиева, журналист, автор, сценарист и общественик. За кончината ѝ съобщиха нейни близки. Причината за смъртта ѝ е влошен диабет.

Голямата българска журналистка е родена като Нериман Терзиева през февруари 1952 година във Велинград. Още в началото на телевизионната си кариера в Пловдивския телевизионен център (1975 – 1989) тя създава едно от най-гледаните и обичани предавания в ефира на националната телевизия – „За един милиард“, в което се проявява за пръв път усетът ѝ за новаторство и модерна журналистика.

От 1990 да 1993 г. Нери Терзиева е програмен директор в БНТ, водещ и продуцент на новинарската емисия „По света и у нас“ заедно с Асен Агов. Тя поставя началото на новата свободна телевизионна журналистика, дава тласък на нова вълна журналисти, които и до днес я помнят като най-добрия си ментор и учител в професията. Тя създава и цяла нова телевизионна програма – Ефир 2, която разчупва монопола на Канал 1 и става символ на модернизацията на закостенялата социалистическа телевизионна програма.

От 1996 до 2002 г. Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов. След това става пресаташе на „Овергаз“ и преподавател в Софийския и Пловдивския университет. По неин сценарий е филмът „Откраднати очи“, посветен на Възродителния процес.

Загубата на Нери Терзиева е загуба за цялата българска журналистическа гилдия и бележи границите на една епоха. Тя беше символ на високия професионализъм, създател на изключителни стандарти и търсач на истината.

Екипът на „Площад Славейков“ изказва дълбоки съболезнования на близките ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах