Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Погребаха” Джоан Роулинг в Туитър

Оповестиха „смъртта“ на писателката след заявлението ѝ, че само жените имат менструация и това не се понрави на ЛГБТ обществото

В туитове, публикувани през юни, Джоан Роулинг заяви, че единствено жените имат менструация и ако биологичният пол бъде изтрит като понятие, това ще изтрие и реалността на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Погребаха” Джоан Роулинг в Туитър

В туитове, публикувани през юни, Джоан Роулинг заяви, че единствено жените имат менструация и ако биологичният пол бъде изтрит като понятие, това ще изтрие и реалността на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фалшива информация за смъртта на Дж. К. Роулинг заля Туитър. Под хаштаг #RIPJKRowling потребителите на социалната мрежа масово демонстрираха как действа cancel културата. Всяко изказване на известна личност, което обижда представителите на ЛГБТ обществото, може да стане причина за пълното отхвърляне на звездата в социалните мрежи.

Измисленото съобщение за смъртта на Роулинг е придружено с оскърбителни картинки.

„Не мога да повярвам, че е мъртва. Това е последната снимка, направена преди смъртта ѝ”, пише @ag6dreamer, като прибавя фотография на отвратителен плъх.

В коментарите други потребители призовават да не бъдат обвинявани милите животинки в ужасна трансфобия и предлагат Роулинг да бъде изобразена като кофа за боклук.

Разпространяват се и мемове, в които Роулинг е изобразена като Лорд Волдемор – злия магьосник от собствената ѝ поредица за Хари Потър.

В атаката срещу английската писателка се включват потребители от цял свят.

През август Дж. К. Роулинг върна наградата в областта на човешките права „Ripple of Hope Award“ (Вълна на надежда), която миналата година ѝ беше връчена от неправителствената организация „Робърт Ф. Кенеди”. Причината са критики на президента на организацията, която е дъщеря на Кенеди, към възгледите на авторката относно биологичния пол и половата идентичност. Скандалът започна, след като Роулинг написа в Туитър, че само жените имат менструация. Това стана причина да бъде обвинена в трансфобия.

Вижте още: ДЖ. К. РОУЛИНГ ВЪРНА НАГРАДА НА „РОБЪРТ Ф. КЕНЕДИ“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg