„Погребаха” Джоан Роулинг в Туитър

Оповестиха „смъртта“ на писателката след заявлението ѝ, че само жените имат менструация и това не се понрави на ЛГБТ обществото

В туитове, публикувани през юни, Джоан Роулинг заяви, че единствено жените имат менструация и ако биологичният пол бъде изтрит като понятие, това ще изтрие и реалността на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Погребаха” Джоан Роулинг в Туитър

В туитове, публикувани през юни, Джоан Роулинг заяви, че единствено жените имат менструация и ако биологичният пол бъде изтрит като понятие, това ще изтрие и реалността на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фалшива информация за смъртта на Дж. К. Роулинг заля Туитър. Под хаштаг #RIPJKRowling потребителите на социалната мрежа масово демонстрираха как действа cancel културата. Всяко изказване на известна личност, което обижда представителите на ЛГБТ обществото, може да стане причина за пълното отхвърляне на звездата в социалните мрежи.

Измисленото съобщение за смъртта на Роулинг е придружено с оскърбителни картинки.

„Не мога да повярвам, че е мъртва. Това е последната снимка, направена преди смъртта ѝ”, пише @ag6dreamer, като прибавя фотография на отвратителен плъх.

В коментарите други потребители призовават да не бъдат обвинявани милите животинки в ужасна трансфобия и предлагат Роулинг да бъде изобразена като кофа за боклук.

Разпространяват се и мемове, в които Роулинг е изобразена като Лорд Волдемор – злия магьосник от собствената ѝ поредица за Хари Потър.

В атаката срещу английската писателка се включват потребители от цял свят.

През август Дж. К. Роулинг върна наградата в областта на човешките права „Ripple of Hope Award“ (Вълна на надежда), която миналата година ѝ беше връчена от неправителствената организация „Робърт Ф. Кенеди”. Причината са критики на президента на организацията, която е дъщеря на Кенеди, към възгледите на авторката относно биологичния пол и половата идентичност. Скандалът започна, след като Роулинг написа в Туитър, че само жените имат менструация. Това стана причина да бъде обвинена в трансфобия.

Вижте още: ДЖ. К. РОУЛИНГ ВЪРНА НАГРАДА НА „РОБЪРТ Ф. КЕНЕДИ“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах