Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов: Тютюневият склад трябва да бъде възстановен

Ще се прави репродукция на оригинала

От Министерството на културата твърдят, че още през януари 2014 г. са уведомили Община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал.1 и 2 от Закона за културното наследство. Снимка: МеdiaCafe - Рашидов: Тютюневият склад трябва да бъде възстановен

От Министерството на културата твърдят, че още през януари 2014 г. са уведомили Община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал.1 и 2 от Закона за културното наследство. Снимка: МеdiaCafe

Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, нареди министърът на културата Вежди Рашидов. Сградата, паметник на културата, бе частично разрушена в края на почивните дни около националния празник. Въпреки статута й, от местната община са издали разрешение за строителство на мястото на склада и багерите срутиха част от него. Сградата бе част от проекта на Пловдив, с който спечели титлата „Европейска столица на културата“ за 2019 г.  

От Министерството на културата твърдят, че още през януари 2014 г. са уведомили Община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал.1 и 2 от Закона за културното наследство (ЗКН).

„Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, са нарушили грубо разпоредбите на Закона“, се казва в съобщение от висшето арт ведомство.

Министър Рашидов е разпоредил днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност – тютюневия склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив. Съгласно Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците (бел. ред. – „Одрин 8“ ЕООД) са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Срокът за възстановяване се определя от министъра на културата.

Вежди Рашидов заявява, че ще бъдат предприети всички действия за отстраняване на последствията от посегателството върху бившия тютюнев склад.

Междувременно Окръжната прокуратура на Пловдив запечата полусъборения тютюнев склад, съобщава сайтът „Под тепето“. Разпореждането е кметът и директорът на местната полиция да обезопасят района около сградата и в него да се не допускат граждани или автомобили, провеждането на работен процес и да се изнасят отпадъци и вещи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg