VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сладкият живот на Фелини в киното

„На снимки с Фелини“ - изложба на открито в София с фотографии зад кулисите

Фелини (вляво) и актьорът Марчело Мастрояни на снимачната площадка на „Градът на жените“ през 1980 г. Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон  - Сладкият живот на Фелини в киното

Фелини (вляво) и актьорът Марчело Мастрояни на снимачната площадка на „Градът на жените“ през 1980 г. Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон 

Кадри от снимачните площадки на няколко филма на Фелини показва Италианският културен институт по повод 100-годишнината от рождението на режисьора, отбелязана на 20 януари. Фотографиите вече може да се разгледат от минувачите в изложбеното пространство на оградата на института по протежението на столичната ул. „Париж“.

Снимките в експозицията „На снимки с Фелини“ са подбрани от Джан Лука Фаринели, предоставени са от Филмотеката в Болоня и представляват документи за това как големият режисьор реализира своите филми. Сценичните фотографи, сред най-добрите в Италия, заснемат филма, който се разиграва зад кадър, където всички роли се играят от вълшебника Федерико. Виждаме неповторимото преживяване на целия екип – актьори, техници, художници, занаятчии, помогнали на режисьора да осъществи най-мащабните представи на своето въображение.

Фотографите са запечатали Фелини в разговор с друг гигант на италианското кино, актьора Марчело Мастрояни. На един от кадрите той дава насоки на Мастрояни и на Бърнис Стигърс за сцена от „Градът на жените“, сниман през 1980 г. Трети е въплъщение на философията „долче вита“, с Джулиета Мазина и Анита Екберг по време на снимките на „Сладък живот“ през 1960 г.

Сцени от снимките на филма „Градът на жените“. Снимки: Пиерлуиджи Пратурлон 

Марчело Мастрояни и Анита Екберг в „Сладък живот“, 1960 г. Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон

Джулиета Мазини (вляво) и Анита Екберг в „Сладък живот“ . Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон

Изложбата се организира със съдействие на италианското посолство и ще остане достъпна до 31 август 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС