Сладкият живот на Фелини в киното

„На снимки с Фелини“ - изложба на открито в София с фотографии зад кулисите

Фелини (вляво) и актьорът Марчело Мастрояни на снимачната площадка на „Градът на жените“ през 1980 г. Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон  - Сладкият живот на Фелини в киното

Фелини (вляво) и актьорът Марчело Мастрояни на снимачната площадка на „Градът на жените“ през 1980 г. Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон 

Кадри от снимачните площадки на няколко филма на Фелини показва Италианският културен институт по повод 100-годишнината от рождението на режисьора, отбелязана на 20 януари. Фотографиите вече може да се разгледат от минувачите в изложбеното пространство на оградата на института по протежението на столичната ул. „Париж“.

Снимките в експозицията „На снимки с Фелини“ са подбрани от Джан Лука Фаринели, предоставени са от Филмотеката в Болоня и представляват документи за това как големият режисьор реализира своите филми. Сценичните фотографи, сред най-добрите в Италия, заснемат филма, който се разиграва зад кадър, където всички роли се играят от вълшебника Федерико. Виждаме неповторимото преживяване на целия екип – актьори, техници, художници, занаятчии, помогнали на режисьора да осъществи най-мащабните представи на своето въображение.

Фотографите са запечатали Фелини в разговор с друг гигант на италианското кино, актьора Марчело Мастрояни. На един от кадрите той дава насоки на Мастрояни и на Бърнис Стигърс за сцена от „Градът на жените“, сниман през 1980 г. Трети е въплъщение на философията „долче вита“, с Джулиета Мазина и Анита Екберг по време на снимките на „Сладък живот“ през 1960 г.

Сцени от снимките на филма „Градът на жените“. Снимки: Пиерлуиджи Пратурлон 

Марчело Мастрояни и Анита Екберг в „Сладък живот“, 1960 г. Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон

Джулиета Мазини (вляво) и Анита Екберг в „Сладък живот“ . Снимка: Пиерлуиджи Пратурлон

Изложбата се организира със съдействие на италианското посолство и ще остане достъпна до 31 август 2020 г.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3