Този текст е публикуван преди повече от 1 година

София, г-жа с минало, в платната на големи майстори

Изложба в Софийската градска галерия показва столицата през погледа на Антон Митов, Никола Петров, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев...

Иван Гецов, „Църквата „Света Неделя“, 1942 г. - София, г-жа с минало, в платната на големи майстори

Иван Гецов, „Църквата „Света Неделя“, 1942 г.

София, каквато са я видели някои от големите майстори на живописта, представя Софийската градска галерия. Повод за изложбата „Думи, образи, места“ е навършването на 140 години от обявяването на града за столица.

От 13 септември до 16 февруари галерията ще покаже метаморфозата на малкото ориенталско градче с улици „до колене в кал“ в столица с европейски дух и култура. Миналото на София ще ни разкрият творбите на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова… Ще видим емблематични сгради и места не само в картини, но и в описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци. София е показана в контекста на времето след Освобождението, културния разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 г., сивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори.

В експозицията са включени произведения от фондовете на Националната галерия, Регионалния исторически музей в София, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Подготвени са и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.

Забележителностите на града в картините са представени в комбинация с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и „Булфото“.

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София, ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините.

Откриването на „Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица“ е на 12 септември, четвъртък, от 18 ч.

Представяме Ви част от платната в изложбата:

Никола Петров, „Народният театър“, 1912 г., СГХГ

Златю Бояджиев, „Площад „Народно събрание”, 1945 г.

Цанко Лавренов, „Бомбардировки в София“, 1946 г.

Андрей Даниел, „Зимна нощ в София“, 1984 г.

Динко Стоев, „Прозорец“, около 1986 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах