Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

София, г-жа с минало, в платната на големи майстори

Изложба в Софийската градска галерия показва столицата през погледа на Антон Митов, Никола Петров, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев...

Иван Гецов, „Църквата „Света Неделя“, 1942 г. - София, г-жа с минало, в платната на големи майстори

Иван Гецов, „Църквата „Света Неделя“, 1942 г.

София, каквато са я видели някои от големите майстори на живописта, представя Софийската градска галерия. Повод за изложбата „Думи, образи, места“ е навършването на 140 години от обявяването на града за столица.

От 13 септември до 16 февруари галерията ще покаже метаморфозата на малкото ориенталско градче с улици „до колене в кал“ в столица с европейски дух и култура. Миналото на София ще ни разкрият творбите на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова… Ще видим емблематични сгради и места не само в картини, но и в описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци. София е показана в контекста на времето след Освобождението, културния разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 г., сивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори.

В експозицията са включени произведения от фондовете на Националната галерия, Регионалния исторически музей в София, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Подготвени са и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.

Забележителностите на града в картините са представени в комбинация с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и „Булфото“.

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София, ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините.

Откриването на „Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица“ е на 12 септември, четвъртък, от 18 ч.

Представяме Ви част от платната в изложбата:

Никола Петров, „Народният театър“, 1912 г., СГХГ

Златю Бояджиев, „Площад „Народно събрание”, 1945 г.

Цанко Лавренов, „Бомбардировки в София“, 1946 г.

Андрей Даниел, „Зимна нощ в София“, 1984 г.

Динко Стоев, „Прозорец“, около 1986 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg