Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Толкин: Гади ми се от някои филми на „Дисни“

Клайв С. Луис и Толкин си пишат за анимацията „Снежанка и седемте джуджета“ и се възмущават

„Грозните джуджета“ в „Снежанка...“ не впечатляват нито К. С. Луис, нито Дж. Р. Р. Толкин.  - Толкин: Гади ми се от някои филми на „Дисни“

„Грозните джуджета“ в „Снежанка...“ не впечатляват нито К. С. Луис, нито Дж. Р. Р. Толкин.

Клайв Стейпълс Луис и Джон Р. Р. Толкин, авторите на „Хрониките на Нарния“ и на „Властелинът на пръстените“, изповядват не само подобен литературен вкус и идеи, но споделят и неодобрението си към Уолт Дисни, става ясно от личната им кореспонденция. Публикувани за първи път през 2006 г., писмата сега стават популярни и онлайн, след като части от тях бяха публикувани в списание „Атлас Обскура“ и препечатани в няколко британски медии.

През 1937 г. двамата писатели отиват заедно на прожекция на „Снежанка и седемте джуджета“, един от първите анимационни филми на „Дисни“. И на двамата филмът никак не се харесва.

Джуджетата трябва да са грозни, разбира се, но не и по този начин – пише Луис в писмо до Толкин след прожекцията. – А и джаз партито им беше доста зле. Предполагам, че на горкия глупак (Уолт Дисни) никога не му е хрумвало, че има и друга музика. Но всички страшни части бяха добри и животните – особено докосващи: използването на сенки (при джуджетата и лешоядите) е наистина гениално. Какво ли щеше да се случи, ако този мъж бе образован или дори отгледан в прилично общество?

Луис продължава с още критика към „подутите, пиянски лица“ на джуджетата и външния вид на Злата кралица, който не бил оригинален.

Америка за България

Толкин, който описва изключително колоритни джуджета в „Хобит“ и по-късно във „Властелинът на пръстените“, остава с лоши впечатления от анимационното филмче и се зарича никога да не работи с Уолт Дисни или с компанията му.

Признавам неговия талант, но той винаги ми е изглеждал безнадеждно покварен – пише Толкин няколко години по-късно в писмо до студент от Станфордския университет. – Въпреки че в повечето от „филмите“ на неговото студио има възхитителни и очарователни пасажи, ефектът им за мен е отвратителен. От някои ми се гади…

По ирония, години след тези реакции тъкмо „Дисни“ продуцираха първите два филма по „Хрониките на Нарния“, а после с купуването на „Фокс Сърчлайт“ придобиха правата и за третия филм по книгите на К. С. Луис, както и биографичния филм „Толкин“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3