Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Толкин: Гади ми се от някои филми на „Дисни“

Клайв С. Луис и Толкин си пишат за анимацията „Снежанка и седемте джуджета“ и се възмущават

„Грозните джуджета“ в „Снежанка...“ не впечатляват нито К. С. Луис, нито Дж. Р. Р. Толкин.  - Толкин: Гади ми се от някои филми на „Дисни“

„Грозните джуджета“ в „Снежанка...“ не впечатляват нито К. С. Луис, нито Дж. Р. Р. Толкин.

Клайв Стейпълс Луис и Джон Р. Р. Толкин, авторите на „Хрониките на Нарния“ и на „Властелинът на пръстените“, изповядват не само подобен литературен вкус и идеи, но споделят и неодобрението си към Уолт Дисни, става ясно от личната им кореспонденция. Публикувани за първи път през 2006 г., писмата сега стават популярни и онлайн, след като части от тях бяха публикувани в списание „Атлас Обскура“ и препечатани в няколко британски медии.

През 1937 г. двамата писатели отиват заедно на прожекция на „Снежанка и седемте джуджета“, един от първите анимационни филми на „Дисни“. И на двамата филмът никак не се харесва.

Джуджетата трябва да са грозни, разбира се, но не и по този начин – пише Луис в писмо до Толкин след прожекцията. – А и джаз партито им беше доста зле. Предполагам, че на горкия глупак (Уолт Дисни) никога не му е хрумвало, че има и друга музика. Но всички страшни части бяха добри и животните – особено докосващи: използването на сенки (при джуджетата и лешоядите) е наистина гениално. Какво ли щеше да се случи, ако този мъж бе образован или дори отгледан в прилично общество?

Луис продължава с още критика към „подутите, пиянски лица“ на джуджетата и външния вид на Злата кралица, който не бил оригинален.

Толкин, който описва изключително колоритни джуджета в „Хобит“ и по-късно във „Властелинът на пръстените“, остава с лоши впечатления от анимационното филмче и се зарича никога да не работи с Уолт Дисни или с компанията му.

Признавам неговия талант, но той винаги ми е изглеждал безнадеждно покварен – пише Толкин няколко години по-късно в писмо до студент от Станфордския университет. – Въпреки че в повечето от „филмите“ на неговото студио има възхитителни и очарователни пасажи, ефектът им за мен е отвратителен. От някои ми се гади…

По ирония, години след тези реакции тъкмо „Дисни“ продуцираха първите два филма по „Хрониките на Нарния“, а после с купуването на „Фокс Сърчлайт“ придобиха правата и за третия филм по книгите на К. С. Луис, както и биографичния филм „Толкин“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи