Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цветана Манева с „Аскеер“ за цялостно творчество

До дни предстои да бъдат обявени номинациите в останалите категории

Цветана Манева на пресконференцията от 26 април, на която обявиха почетната ѝ награда. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Цветана Манева с „Аскеер“ за цялостно творчество

Цветана Манева на пресконференцията от 26 април, на която обявиха почетната ѝ награда. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Цветана Манева е тазгодишният носител на награда „Аскеер“ за цялостно творчество, съобщиха организаторите на театралната награда на пресконференция от 26 април. Номинациите в останалите категории ще станат ясни на 9 май, церемонията ще се проведе на сцената на театър „Българска армия“ на 24 май.

Въпреки многобройните си роли на големия и малкия екран, Манева сама се определя за театрална актриса. Изиграла е всички най-значими класически и съвременни героини, била е Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, Бланш, Вирджиния Улф, Коко Шанел…

Цветана Манева завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Определя се като актриса на риска и не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други.

Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко поколения млади театрали, повече от 25 години е директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Житейската ѝ равносметка звучи скромно:

„Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още“.

С почетния си „Аскеер“ Манева се нарежда редом до миналогодишни носители на отличието като Леон Даниел, Ицхак Финци, Георги Калоянчев, Йордан Радичков, Валери Петров, Николай Бинев, Стоянка Мутафова, Наум Шопов, Таня Масалитинова, Татяна Лолова, Йосиф Сърчаджиев, Коста Цонев, Стефан Цанев и много други.

Церемонията по награждаването ще се излъчи пряко по БНТ на 24 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90