Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Уди Алън съди „Амазон“

Причината: компанията отказва да разпространи новия му филм „Един дъждовен ден в Ню Йорк“

Според документите по делото, внесени от Уди Алън в съда, „Амазон“ са се изтеглили от проекта „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ още през юни 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уди Алън съди „Амазон“

Според документите по делото, внесени от Уди Алън в съда, „Амазон“ са се изтеглили от проекта „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ още през юни 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уди Алън заведе дело срещу „Амазон“ за неизпълнение на договора им – компанията отказва да разпространява готовия му филм „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. 83-годишният режисьор търси 68 млн. долара обезщетение и обвинява „Амазон“, че са се изтеглили от сделката им, без да посочат причина, пише Би Би Си.

Компанията на Джеф Безос вече е продуцирала два филма на режисьора, в платформата им е излизал и сериалът му „Crisis in Six Scenes“. „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ с участието на Тимоти Шаламе, Джъд Лоу, Ел Фанинг, Ребека Хол и Селена Гомес обаче не стигна до широко разпространение. Филмът е заснет през 2017 г. и трябваше да тръгне по екраните в края на 2018-а.

Но според документите по делото, внесени от Алън в четвъртък в съда в Ню Йорк, „Амазон“ са се изтеглили от проекта още през юни 2018 г. Режисьорът смята, че причината са подновилите се обвинения от осиновената му дъщеря Дилън Фароу, че била подложена на сексуален тормоз от него през 1992 г. Посочва се още, че при сключването на договора „Амазон“ са знаели за „25-годишните неоснователни обвинения“, тоест това не дава основание на компанията да отказва да работи занапред с него.

Вижте още: ХАВИЕР БАРДЕМ ОСЪДИ „ПУБЛИЧНИЯ ЛИНЧ“ НАД УДИ АЛЪН

Америка за България

Откакто филмът е заснет, няколко актьори от състава се разграничиха от режисьора и казаха, че няма да работят с него по следващи проекти. Шаламе обяви през 2018 г. своите намерения да дари хонорара си от „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ за благотворителност.

Джъд Лоу коментира пред „Варайъти“, че е „ужасно срамно“ да отлагат премиерата на Алън.

Вижте още: СРАМОТА Е, ЧЕ ОТЛАГАТ ПРЕМИЕРАТА НА УДИ АЛЪН

OPERA OPEN