POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Викът на украинската майка” срещу Паметника на съветската армия

Днес поставят скулптурата на Неделчо Костадинов

„Викът на украинската майка” ще се противопостави на хиляди пъти по-големия монумент в центъра на София. Снимка: Фейсбук - „Викът на украинската майка” срещу Паметника на съветската армия

„Викът на украинската майка” ще се противопостави на хиляди пъти по-големия монумент в центъра на София. Снимка: Фейсбук

Скулптурата „Викът на украинската майка” на скулптора Неделчо Костадинов ще се издигне днес в Княжеската градина срещу паметника на съветската армия окупаторка, съобщиха организаторите от групата „Викът на Украйна”. Събитието се подготвя повече от месец. Церемонията ще започне в 18.00 часа на 12 май. „Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент – Паметник на съветската армия”, казват организаторите на събитието.

Основните инициатори на акцията са Георги Стоев – Джеки, Христо Илиев – Чарли и авторът на скулптурата Неделчо Костадинов. По време на тържественото откриване ще говорят Георги Лозанов, Алек Попов, Михаил Неделчев и др. Ще има и почти импровизиран концерт с участието на Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Васко Кръпката и др. Столична община е дала разрешение за поставянето на скулптурата, а събитието по откриването ще бъде охранявано от общинска полиция.

„Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е олицетворение на най-тъмната същност на нас, човеците! За живота, за смъртта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който днес трябва да направим за нашето бъдеще!”, са написали в съобщението за събитието организаторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg