Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

Оставката му е свързана с протеста на Александър Морфов срещу Велислава Кръстева

Писателят Захари Карабашлиев бе главен драматург на Народния театър паралелно с работата си като главен редактор на изд. „Сиела“. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Захари Карабашлиев напуска Народния театър

Писателят Захари Карабашлиев бе главен драматург на Народния театър паралелно с работата си като главен редактор на изд. „Сиела“. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Захари Карабашлиев, назначен това лято като главен драматург на Народния, е подал снощи оставката си от поста, научи „Площад Славейков“. Оставката му е свързана с разразилия се в театъра скандал с протеста на главния режисьор на трупата Александър Морфов срещу присъствието на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева. След отказ на директора Васил Василев да разговаря с Морфов по случая, режисьорът реагира срещу Кръстева, поставяйки надписи по вратата ѝ и откърти табелката с името ѝ.

Вижте още: ПРОТЕСТ СРЕЩУ БИВШИЯ ПИАР НА ДПС В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Малко по-късно писателят публикува мотивите за оставката си във Фейсбук:

В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение – от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа – мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън“.

Протестът на Морфов, който бе на 29 октомври, бе определен от Василев като вътрешен въпрос, който ще бъде решен в театъра. Но режисьорът сам осветли случая след публикуването на новината, като обясни в писмо до „Площад Славейков“, че той то е авторът на надписите и защо го е направил.

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ: АЗ СЪМ ИЗВЪРШИТЕЛЯТ. ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ

Днес министърът на културата Велислав Минеков заяви, че Александър Морфов му е споделил сериозните си колебания дали да остане на работа в Народния театър. Минеков поиска публично директорът Васил Василев да уволни „всички политически фигури“ в Народния театър, без да ги назовава поименно.

УВОЛНЕНИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ПОИСКА МИНЕКОВ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90