Bookshop Wallpaper
Western

Български композитор с шанс за Оскар

Марио Григоров, в съавторство с Джоан Роулинг, е сред кандидатите за номинация

Марио Григоров е роден в София, а висшето си музикално образование завършва във Виенската консерватория. Снимка: Официален сайт

E-mail

Нова българска следа в тазгодишната надпревара за Оскарите. Българският композитор Марио Григоров е автор на песен, която е в списъка с претендентите за наградите на Американската филмова академия – последния етап преди същинските номинации.

Парчето е в съавторство с Джоан Роулинг и е от саундтрака на „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Blind Pig („Сляпо прасе“) се бори за номинация, а след това евентуално Оскар, в категорията за песен от филм.

Академията ще избере номинираните сред 91 мелодии. Три от тях са от мюзикъла La La Land, сочен и за фаворит в крайните резултати за Оскарите. Дали работата на Григоров ще е сред финалните пет номинации, ще стане ясно на 24 януари.

Марио Григоров е роден в София, а висшето си музикално образование завършва във Виенската консерватория. От години работи за американски и британски кинопродукции, а сред най-известните филми, с които е свързан, е „Прешъс“, спечелил два Оскара и още повече от сто други награди.

Друг българин, който може да се бори за най-престижното киноотличие в света, е режисьорът Теодор Ушев. Неговият „Сляпата Вайша“, канадско-френска продукция по разказ на Георги Господинов, е в списъка преди номинациите в категорията за късометражно анимационно кино.

Церемонията по връчването на Оскарите е на 26 февруари.

Вижте още: БЪЛГАРИН НА КРАЧКА ОТ НОМИНАЦИЯ ЗА ОСКАР


Bookshop 728×90