Лист wallpaper

Почина актрисата Ванча Дойчева

С повече от пет десетилетия на сцената, тя си отиде на 75 години

Поклонението пред актрисата е в сряда, 26 юли от 11:00 часа. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

E-mail

Актрисата Ванча Дойчева, с над 250 роли в театъра и киното, почина на 75 години, съобщават от Народния театър „Иван Вазов“.

Дойчева стъпва на сцената на Народния едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена.

„Една вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра – пишат за нея от Народния. – Актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност.“

Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията ѝ в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна.

Дойчева е и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България.

Дойчева е и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България.

Носителка е на Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за обществената си дейност.

По-известните ѝ роли в театъра са на Рада Госпожина в „Под игото”, и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в „Братя Карамазови” по Достоевски, Дездемона в „Отело” и Регана в „Крал Лир” на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в „Деца на слънцето” на Горки, Адела в „Домът на Бернарда Алба” на Лорка, Инес в „Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в „Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в „Елегия” на Павловски, Еленка в „Почивен ден” на Камен Донев и др.

Поклонението пред актрисата е в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов”.


ДС