POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

4 тона БГ съкровища кацнаха в Париж

Дизайнерски екип реди антиките в крило Ришельо на Лувъра. Простират се на 600 кв. м

Панагюрското ни съкровище е вече в Лувъра. - 4 тона БГ съкровища кацнаха в Париж

Панагюрското ни съкровище е вече в Лувъра.

Четири тона български съкровища отлетяха рано тази сутрин за Париж и вече са в Лувъра, съобщи пред „Площад Славейков“ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Изложбата ще бъде открита на 15 април.

Въоръжен с калашници взвод от 30 жандармеристи съпровождал от НИМ до летище София камионите с най-ценните артефакти от българската история. Предметите, прибрани в 56 бронирани сандъка, напуснали територията на музея в 5, 30 ч. и в 8,12 ч. излетели за Париж с полет на „Брайт Еър“. Авиокомпанията, която превозва съкровищата, бе избрана с конкурс. Цената на транспорта им в едната посока е 33 хил. лв., завръщането им ще струва още толкова.

В 14, 04 ч. самолетът се е приземил в Париж, като е имал междинно кацане в Болоня, за да зареди гориво. По думите на Димитров  това е станало, не защото самолетът е бил с празен резервоар, а за да не се наложи да кръжи над френската столица при извънредни обстоятелства.

Със съкровищата ни за Париж са летели двама реставратори от НИМ и още двама от Националния археологически институт с музей при БАН. Начело на екипа е Светлана Цанева.

В изложбата „Епопея на тракийските царе“ ще бъдат представени над 1600 безценни артефакта, открити по нашите земи – част от фонда на 17 наши музеи. Сред тях са златните и сребърни сервизи от Панагюрското, Рогозенското, Свещарското и Боровското съкровище. Акцент в експозицията ще бъде бронзовата глава на Севт Трети, открита в могилата Голямата Косматка от археолога д-р Георги Китов (1943-2008). Френски специалисти я нарекоха шедьовър на тракийската култура.

Дизайнерски екип ще композира предметите в 4 зали на крило „Ришельо“, които се простират на около 600 кв. м. Между експонатите ще бъде гроб на тракийски арис­тократ с целия му гробищен инвентар. Преди да бъдат наредени съкровищата, голяма част от тях ще бъдат подложени на реставрация в музея.

Изложбата ще остане в Лувъра до края на месец юли.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg