Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Дени Вилньов иска и трети филм за Дюн, „защото е голяма история“

Ще бъде благословия, ако продължа, казва режисьорът

Историята на Пол Атреидски продължава и във втория роман „Месията на Дюн“. Снимка: Чиа Бела Джеймс/Уорнър брос - Дени Вилньов иска и трети филм за Дюн, „защото е голяма история“

Историята на Пол Атреидски продължава и във втория роман „Месията на Дюн“. Снимка: Чиа Бела Джеймс/Уорнър брос

Още в първия си премиерен уикенд „Дюн“ се наложи като абсолютен владетел на боксофис класациите, въпреки че тръгна едновременно онлайн и на голям екран. Дни, след като излязоха резултатите от продажбата на билети (223 млн. долара в периода 22 – 24 октомври), „Уорнър брос“ и „Леджендъри“ потвърдиха, че ще финансират и втора част на научно-фантастичния епос. Дали обаче се задава и трета?

Двата филма са адаптация на романа „Дюн“ на Франк Хърбърт, първи от общо шест за съдбата на пустинната планета Аракис. Поредицата има славата на почти невъзможен за екранизация проект, но режисьорът на „Дюн“ Дени Вилньов не смята да се ограничи само до две части. Той иска да направи „поне три филма“ от вселената на Аракис – адаптация на първия роман и на продължението му „Месията на Дюн“. Двете книги са важни за завършека на историята на Пол Атреидски (Тимоти Шаламе).

„Винаги съм си представял три филма – казва „Дюн“. – Не че искам да правя франчайз, но това е „Дюн“, а „Дюн“ е голяма история. За да я почета по най-правилния начин, смятам, че трябват поне три филма. За мен това ще бъде сбъдната мечта и ще се радвам, ако мога да проследя Пол Атреидски до края на историята му.

Почитателите на Хърбърт знаят, че с всяка книга въображението на писателя достига нови висоти, истинско предизвикателство за големия екран, отбелязва „Ентъртейнмънт Уийкли“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Хърбърт е написал шест книги и колкото повече е пишел, толкова по-психеделичен става разказът. Не знам как биха могли да се адаптират следващите романи. Едно по едно, ако имам възможност да направя „Дюн 2“ и „Месията на Дюн“, за мен това ще бъде благословия“, казва режисьорът.

Втората част на „Дюн“ вече има премиерна дата – 20 октомври 2023 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах