Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Йордан Антов: Ако са ви скъпи книгите – протестирайте, че са ви ниски заплатите

Как се прави бизнес в културата? Не се надскачай, казва издателят на „Бард“

"Без хората държавата е покойник - облечен с хубав костюм, но отвътре мъртвец", казва Йордан Антов. Снимки: Румен Добрев - Йордан Антов: Ако са ви скъпи книгите – протестирайте, че са ви ниски заплатите

"Без хората държавата е покойник - облечен с хубав костюм, но отвътре мъртвец", казва Йордан Антов. Снимки: Румен Добрев

 

Ние познаваме читателя, но към днешна дата. До онзи ден например пазарът си беше спокоен. Изведнъж колегите от „Егмонт“ пуснаха Емил Конрад и пазарът се раздвижи. Както ние пуснахме преди 12 години Дан Браун. Онзи ден в коментар на Шампионската лига Алекси Сокачев каза: „Тук е като в „Петдесет нюанса сиво“… Прозвуча малко смешно по време на мач, но има книги, които фокусират интереса на обществото. Каквито и да са те, пак е добре.

Най-успешните нации в света – Германия, Америка, Русия, са и най-четящите нации. Няма да видите човек в метрото в Берлин да не чете книга, 80% от хората там правят това.

Най-успешните нации в света – Германия, Америка, Русия, са и най-четящите нации. Няма да видите човек в метрото в Берлин да не чете книга, 80% от хората там правят това.

– Предпочита ли по-леките четива българската публика?

– Не, българският читател е ерудиран. Чете много и е в час със световните тенденции в литературата. Случва се да знае за някои книги повече, отколкото издателя. Няма издател, който да разбира от всичко. Както и в медицината – един е вътрешни болести, друг е очни, трети – невролог. Нашето издателство е много силно в мейнстрийм литературата. Издаваме добри книги, които са четивни. Всяко издателство – без значение дали е голямо, дали малко, какви книги издава – допринася по някакъв начин за цялостния културен облик, за набиране на повече читатели. Важно е да се чете. Най-успешните нации в света – Германия, Америка, Русия, са и най-четящите нации. Няма да видите човек в метрото в Берлин да не чете книга, 80% от хората там правят това.

– Какво мислите за новото риалити шоу за писатели „Ръкописът“?

– Странно ми е като формат. Уж ще го прави БНТ, а излиза с логото на издателство „Сиела“. Това частно предаване в националната телевизия ли е? БНТ си е избрала „Сиела“, защо обаче точно тях? Досега винаги Асоциацията на книгоиздателите е била партньор на БНТ, работили сме много добре. Защо държавната телевизия е избрала да работи с частна фирма, а не с Асоциацията? Ако предаването беше в частна телевизия, този въпрос не би стоял изобщо. Тук има малък конфликт на интереси, тъй като Веселин Тодоров е директор на издателство „Сиела“, но и управител на Асоциация „Българска книга“.

– Как ще се отрази на гилдията това предаване?

– Едно такова шоу винаги ще е в полза на четенето. Може би ще се покаже начинът, по който се пише една книга, или как мисли писателят. Но не знам дали ще рекламира четенето като цяло. Сигурно ще има и такъв ефект от цялата работа. В цял свят има курсове как да напишем бестселър, но не и в България. Така че едно предаване като „Ръкописът“ може би идва навреме и намясто.

Дан Браун е най-продаваният автор в България

– Писателските войни как влияят на книгоиздателския бизнес?

– Влияят много позитивно. Но писателските войни понякога са буря в чаша вода. Някоя фолкпевица като пусне клип с патенце, продажбите й се вдигат. По същият начин е и като се скарат Хикс с Игрек, става по-интересно. Но онова, което липсва у нас, е градивната критика. Човек е социално животно, не може да живее откъснат от средата. Авторът не може да пише само за себе си и за десет свои приятели. Когато Стивън Кинг напише книга, я праща на агента си, а той на 50 или 100 други, които я четат. Това са първите й читатели, те не публикуват коментари, а пишат кратки резюмета – тук не ми хареса, там не ми хареса… И, повярвайте ми, Стивън Кинг ги слуша.

– Има ли писател, за когото завиждате на ваш колега, че го издава?

– Ние имаме няколко автора, за които ни завиждат, че ги издаваме. Най-големият тираж на българска книга, писана някога, е на Пламен Румпалов – „Вашият пълен български хороскоп“ за 1993, 1994, 1995, 1996 година, за всеки ден от годината. Продадена е в тираж 3,5 млн. бройки. Средно продавахме по около милион зодии годишно за четири години. Другата книга в голям тираж е „Български празници и традиции“ от Мария Проданова, учителка по история от Габрово. Да ни е жива и здрава. Много интелигентна, земен и душевен човек. Книгата й е продадена в тираж около 160 хиляди бройки за последните десет години. Нямаме много български автори, но всичките сме ги продали много добре.

– Дан Браун ли е най-продаваният чужд автор у нас?

– Със сигурност Дан Браун е най-продаваният чужд автор в България за всички времена, би дори Хари Потър, още с първия тираж на „Шифърът на Леонардо“.

Предишна страница 1 2 3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах