Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Прас-прес“: Замисляме карикатура, която да свали правителството

Когато властта престане да краде, ще спрем да рисуваме... или не, ще се борим с чужди правителства, твърдят невъзпитаните карикатуристи

„Прас-прес“ и неговите карикатуристи: Чавдар Георгиев (от ляво надясно), Алла Георгиева, Чавдар Николов и Христо Комарницки - никой не може да ги опитоми. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Прас-прес“: Замисляме карикатура, която да свали правителството

„Прас-прес“ и неговите карикатуристи: Чавдар Георгиев (от ляво надясно), Алла Георгиева, Чавдар Николов и Христо Комарницки - никой не може да ги опитоми. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

– Има ли място за компромиси в професията на карикатуриста? Ето, на Чавдар му се е случвало да направи компромис с политическите си възгледи…

Ч. Н.: – Понякога да.

Ч. Г.: – По-малко стават компромисите. Назад във времето се съобразявахме с повече неща. Но след тези случаи с карикатуристите, които бяха застреляни в Париж, виждаш, че хората работят без да се съобразяват. Темата за религията винаги е изглеждала чувствителна, но тези граници падат – в крайна сметка можеш да кажеш всичко, което искаш.

А. Г.: – Аз се съобразявам само със собствените си критерии и разбирания – трябва ли това нещо да бъде критикувано или не. Не бих се подигравала с чужди религии, а само с нашата, ако има повод, който засяга сериозно моята ценностна система. Но това не търпи развитие.

Ч. Г.: – Напротив, търпи – и католическата църква се развива, щом папата вече призна за случаите на педофилия в нея. Значи и аз мога вече да критикувам някои явления.

– Как решавате какво ще влезе в броя? С консенсус като „Куийн“ например, или си имате някой като Роджър Уотърс в „Пинк Флойд“?

Х. К.: – Събираме се, както днес, правим концепция на броя, определяме си тема или теми и разпределяме кой какво ще рисува. Всички заедно.

А. Г.: – По-рано измисляхме само темата на броя, но нещата се дублираха.

Ч. Н.: – Накрая се оказваше, че всички сме нарисували премиера Борисов. Аз винаги се съобразявам с премиера Борисов. Винаги! Той няма начин да не изплещи някоя глупост и ние да не се съобразим с нея.

Работя и за Слави Трифонов, да ме извинят пуристите

– Има ли разлика между карикатурите, които правите за „Прас-прес“, и тези за останалите медии?

Ч. Н.: – При мен – не. Нещата, които правя за „Терминал“, могат спокойно да се публикуват и в „Прас-прес“. Да ме извинят пуристите, ама работя и за Слави Трифонов. Там също правя това, което искам да направя. Нито в „Терминал“, нито в Шоуто е имало случай някой да ми каже: „Абе, не може ли да направиш еди-какво си…“. Навремето „Преса“ беше по-друг случай. Ти знаеш – там за да мине нещо, си деряхме ризите постоянно.

– Можеш ли да направиш карикатура на Слави Трифонов в „Прас-прес“?

А. Г.: – Не го пра̀ви (смях)! Може, но не го прави.

Ч. Н.: – Правил съм на Слави Трифонов в Шоуто на Слави.

А. Г.: – Тук той не го прави, но ние можем винаги да направим карикатура на Слави. А сме една редакция все пак.

Ч. Н.: – И аз стискам зъби, какво да правя… Понякога ми казват, че съм нещо като цензор. Или като Роджър Уотърс.

Х. К.: – По принцип нямам проблем да рисувам по един и същ начин и на двете места. Просто има някакви специфики на едното издание, където едни неща подхождат повече. Но нямам проблем едно нещо да го публикувам и на двете места.

– Кога беше последният ви сблъсък с цензурата и в какъв вид се яви тя?

Ч. Г.: – Последният ни сблъсък е постоянното притискане с тиража. Ако още една фирма се откаже да ни разпространява, ние просто няма как да излизаме вече.

Ч. Н.: – Мен ме съдиха за карикатура с цигани – дадоха ме на Комисията за защита от дискриминация. Но накрая отсъдиха в моя полза. Всъщност, карикатурата може и да обижда.

– Това е добре да се знае от повече хора.

Ч. Н.: – То е ясно – сатирата си служи с ирония, със сарказъм, които всъщност обиждат. Така че вече сме свободни да рисуваме и цигани.

– Имате ли карикатури, за които съжалявате?

Ч. Н.: – Има страшно много карикатури, за които съжалявам, че са ги направили колегите ми, а не аз.

А. Г.: – Щом сме ги направили, значи не съжаляваме.

Х. К.: – Съжалявам за някои, че не съм ги направил по-хубави, защото не съм имал време. Тази работа изисква определено време, определени срокове – и понякога човек прави компромис с качеството, за да успее да влезе в графика.

Ч. Н.: – А ние сме горди хора и не се връщаме да си поправяме работата впоследствие. Рокзвездите само това правят, които с всяко следващо издание правят римейк, ремастър…

Изложбата с политически шаржове „Непорочните моми“ ще бъде открита на 2 април в Галерия-книжарница „София прес“. Шарж: Чавдар Николов/Прас-прес

– Но когато подготвяте изложба, и вие можете да правите такива работи…

Ч. Г.: – За изложба – да. Сега ще правим изложба – в книжарницата на „София прес“. Откриването е на 2 април.

– Каква е темата?

Ч. Н.: – Опитваме се да обидим държавните мъже, като ги представим като моми.

– Да очакваме ли скоро да обидите и държавните жени, като ги представите като мъже?

Ч. Н.: – Това е идея!

А. Г.: – Ние постоянно замисляме джендърски брой.

– Благодаря за разговора и успех с карикатурата, която ще свали правителството!

Предишна страница 1 2 3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах