Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Свободата – вдъхновение за нова театрална пиеса във времето на COVID-19

Победителят в конкурса на НБУ за нова пиеса ще види текста си на сцена

Снимка: Емил Л. Георгиев - Свободата – вдъхновение за нова театрална пиеса във времето на COVID-19

Снимка: Емил Л. Георгиев

В годината на ограничения заради COVID-19, „Свободата“ е темата на петото юбилейно издание на Конкурса за нова пиеса 2021 на Нов български университет. Авторът на отличения текст ще получи възможност да види творбата си на сцена и парична награда от 3000 лева.

„Свободата“ предполага широко разбиране, както във философски, правен, теолигичен и психологичен аспект, така и в ежедневието. Свободата може да се погледне през революциите в модерността, близкото минало на комунизма или протестите в съвременните демокрации. Но и изобщо към разбирането днес за демокрацията и за бъдещето ни в глобалния свят, отбелязват от НБУ.

Кандидатите може да пращат своите текстове до 15 януари 2021 г. на електронната поща на конкурса dramacontest@nbu.bg или на хартия по пощата. Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които имат право да предложат само с едно свое произведение.

Председател на журито, което ще избира победител, е проф. Виолета Дечева, в състава на комисията са проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова, гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев и актрисата Снежина Петрова.

Номинираните автори ще бъдат поканени за участие в „Лабораторията за писане на пиеси“, която ще се проведе през февруари 2021 г. и ще бъде водена от утвърдено име в областта на литературата и сценичните изкуства. Неговото обявяване тепърва предстои.

Вижте още: ИЗОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ НА БЪЛГАРСКАТА ДРАМАТУРГИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg