Свободата – вдъхновение за нова театрална пиеса във времето на COVID-19

Победителят в конкурса на НБУ за нова пиеса ще види текста си на сцена

Снимка: Емил Л. Георгиев - Свободата – вдъхновение за нова театрална пиеса във времето на COVID-19

Снимка: Емил Л. Георгиев

В годината на ограничения заради COVID-19, „Свободата“ е темата на петото юбилейно издание на Конкурса за нова пиеса 2021 на Нов български университет. Авторът на отличения текст ще получи възможност да види творбата си на сцена и парична награда от 3000 лева.

„Свободата“ предполага широко разбиране, както във философски, правен, теолигичен и психологичен аспект, така и в ежедневието. Свободата може да се погледне през революциите в модерността, близкото минало на комунизма или протестите в съвременните демокрации. Но и изобщо към разбирането днес за демокрацията и за бъдещето ни в глобалния свят, отбелязват от НБУ.

Кандидатите може да пращат своите текстове до 15 януари 2021 г. на електронната поща на конкурса dramacontest@nbu.bg или на хартия по пощата. Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които имат право да предложат само с едно свое произведение.

Председател на журито, което ще избира победител, е проф. Виолета Дечева, в състава на комисията са проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова, гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев и актрисата Снежина Петрова.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Номинираните автори ще бъдат поканени за участие в „Лабораторията за писане на пиеси“, която ще се проведе през февруари 2021 г. и ще бъде водена от утвърдено име в областта на литературата и сценичните изкуства. Неговото обявяване тепърва предстои.

Вижте още: ИЗОСТАВЕНИТЕ ТЕМИ НА БЪЛГАРСКАТА ДРАМАТУРГИЯ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах