Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Три картини на Кристо от три частни колекции в изложба в Квадрат 500

Две от творбите са собственост на Красимир Гергов и на Спас Русев

„Обградените острови“,
Маями, Флорида, 1983 г. Черно-бяла фотография, платно, пастел и емайл върху хартия. Частна колекция - Три картини на Кристо от три частни колекции в изложба в Квадрат 500

„Обградените острови“, Маями, Флорида, 1983 г. Черно-бяла фотография, платно, пастел и емайл върху хартия. Частна колекция

Три творби на Христо Явашев – Кристо ще бъдат представени в изложба в Квадрат 500. Откриването е на 23 юли – събитието ще продължи в рамките на три часа при спазването на всички противоепидемични мерки, съобщават от Националната галерия. Художникът си отиде на на 31 май – две седмици преди да навърши 85 г.

Националната галерия притежава ранни негови произведения от студентските години, както и два постера – но не и оригинали, каквито сега ще бъдат представени пред публиката. До 25 октомври ценителите ще могат да видят великолепните рисунки на Кристо – „Обградените острови“, „Над реката“ и „Мастабата в Абу Даби“. Само един от тези три проекта е реализиран – „Обградените острови“.

Не се съобщава чии са притежателите на картините, но по описанието на едната става ясно, че е притежание на Красимир Гергов, чиято съпруга е собственик на столичната галерия „Оборище 5“. Преди време Спас Русев съобщи, че ще покаже у нас произведение на Кристо, негова в тази изложба е „Обградените острови“. Застрахователната оценка на трите произведения е 6-цифрена, научи „Площад Славейков“.

Освен трите творби, Квадрат 500 ще представи снимков материал от множество проекти и факти от биографията на Кристо и Жан-Клод. От Националната галерия подчертават, че артистичната двойка винаги и изцяло финансира всички свои проекти в публичното пространство без каквото и да е спонсорство или дарения – само чрез продажбата на подготвителни скици и рисунки, колажи и ранни произведения. Парите, с които тримата колекционери са купили произведенията, които ще бъдат изложени в Квадрат 500, вероятно са отишли за финансиране на някой от проектите на Кристо и Жан-Клод – може би опаковането на Триумфалната арка в Париж, което ще се случи през 2021 г. и ще струва между €12 и €14 милиона.

Обградените острови

Невероятната като визуален ефект огромна инсталация „Обградените острови“ в залива Бискейн, Маями, е реализирана през 1983 г., посочват от Националната галерия. Единадесет от островите в залива са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и „плува“ върху повърхността на водата. В продължение на две седмици „Обградените острови“ са били видени и преживени от публиката от брега, по вода и от въздуха. Сияещият розов цвят на плата, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите острови, е избран така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.

Над реката

„Над реката“, 1992 г., гранолитография. Частна колекция

Визията на Кристо и Жан-Клод за „Над реката“ датира от 1992-а и включва 9,5 км бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална „завеса“ над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо. През август на 1992-а, 1993-а и 1994-а Кристо и Жан-Клод и техният екип изминават 22 530 км из Скалистите планини в САЩ. Проучват осемдесет и девет реки в седем щата и набелязват шест възможни места. След ново посещение през лятото на 1996-а се спират на река Арканзас в Колорадо. През 2011-а Кристо получава всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. Но през 2012-а местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на САЩ. Тези действия, в които Кристо вижда и политически аргументи, повлияни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, са причината през януари 2017-а той да обяви, че спира да работи по реализацията на проекта.

Вижте още: КРИСТО С ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТРЪМП, СПИРА ПРОЕКТА „НАД РЕКАТА“

Мастабата в Абу Даби

„Мастабата в Абу Даби“, 1979 г., смесена техника. Със съдействието на Галерия „Оборище 5“

„Мастабата“ близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби е замислена през 1977-а. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племеници.

ОЩЕ ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ НА КРИСТО СЛЕД ТРИУМФАЛНАТА АРКА?

През 1979-а двойката посещава за първи път ОАЕ. Развитието на проекта преминава през различни фази, свързани с независимите едно от друго проучвания на инженерни екипи от няколко страни, както и с анализирането на социалните и икономическите аспекти на реализацията.

„Мастабата“ е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена в духа на ислямската архитектура, тя ще бъде с височина 150 м, дължина 300 м и дълбочина 225 м между наклонените под 60 градуса стени. Цветовете и разполагането на 410 хил. стоманени варела за нефт с вместимост от 55 галона всеки са избрани още през 1979-а.

Изложбата може да бъде видяна до 25 октомври в Квадрат 500.

КАКВО ИМАМЕ НА КРИСТО, КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах