Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Митът за Златното руно и за една частна колекция (снимки)

Националната галерия представя изложба с антично изкуство от сбирката на Васил Божков

Един от най-красивите предмети в изложбата е сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, полегнал върху винен мях от кожата на пантера. Снимка: Фондация „Тракия“ - Митът за Златното руно и за една частна колекция (снимки)

Един от най-красивите предмети в изложбата е сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, полегнал върху винен мях от кожата на пантера. Снимка: Фондация „Тракия“

Една великолепна, но и необичайна изложба отваря врати в Националната галерия на 15 март. 62 експоната от колекцията на Васил Божков – ритони, вази, ритуални съдове, обредни сервизи и апликации за конска амуниция от злато, сребро, бронз и керамика, свързани с един древен мит, са подредени в една от залите на Двореца под заглавието „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“.

Необичайното е, че поне у нас този вид антично изкуство обикновено се съхранява в историческите или археологически музеи (а не в художествените галерии) и се посочва къде и как е открит всеки изложен експонат. Тук тази част от историята липсва от обяснителните табелки и тъне в митове.

Но могат да се видят великолепни образци на торевтиката – 16 от предметите ще бъдат изложени пред публика за пръв път. Един от най-красивите сред тях е сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, полегнал върху винен мях от кожата на пантера. Блестящи примери за изтънченост и лукс са и двата сребърни съда с образа на Тезей – най-известният герой на Атика в Античността – също масивният златен кантарос от ХІІ-Х в. пр. н.е., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. пр. н.е., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл.

Забележителен е, разбира се, и посоченият от кураторите за централен експонат в експозицията – непредставян досега сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

Кантарос – централният експонат в изложбата. Снимка: Фондация „Тракия“

„За мен е абсолютно закономерно в най-големия художествен музей да се състои изложба от високи образци на торевтиката, от края на Бронзовата епоха и Античността – обясни пред медиите преди откриването на изложбата директорката на галерията Слава Иванова. – А и за екипа на Националната галерия, възгледът „национална колекция“ винаги е бил възприеман в широките му граници. Аз самата изповядвам тази идея и смятам, че всичко, което е на територията на България, било то в държавен или частен музей, или в частна колекция, представлява част от националната колекция и следователно трябва да бъде публично достъпно. Ето защо смятам, че тази изложба е закономерна част от политиката на Националната галерия.“

Според Слава Иванова изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ е много интересна и с неконвенционалния подход, по който представя сложни културни процеси, свързани с генезиса на европейската културна традиция, в нейните взаимовръзки, взаимовлияния с други културни традиции. Всичко това е представено чрез античната гръцка литература и поезия, през призмата на поетизирана реалност и реалността на един мит, мита за Аргонавтите и техния път към съкровището.

Проф. Атанасиос Сидерис, главен куратор на колекцията на Васил Божков, разказа, че е запознат с подобни колекции в Лувъра, Ермитажа, Метрополитън – и никой от тези музеи няма колекция с подобна специализация, а именно металните вази.

Куратори на изложбата са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология, и Елка Пенкова, подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Националния исторически музей.

Снимка: Фондация „Тракия“

„Златното руно. Пътят на аргонавтите“ е седмото представяне на артефакти от Колекция „Васил Божков“ пред публика. Те ще останат в Двореца до 10 юни, 2018 г.

Някои от най-интересните експонати в изложбата:

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Фондация „Тракия“

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка: Емил Л. Георгиев

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg